Sista dagen första halvlek för mig

Nu börjar Cocid-19-vaccinationsskräcken lägga sig och fler barn börjar komma.
Berättar om några från idag. I natt kom det in en mycket svårt malariasjuk pojke på ungefär 7 år. Mycket djupt medvetslös. I morse krampade han lite och fick det vanligaste läkemedlet mot kramper direkt in i ett blodkärl två gånger med dåligt resultat. Från att bara haft lokala kramper började kramperna att generaliseras alltmer. Han fick då det mycket gammaldags läkemedel, som ibland är mycket effektivt. Så även denna gång. Dock fortfarande djupt medvetslös och lite problem med syresättningen. Oförändrat tillstånd nu på kvällen. Hans mamma har i det närmaste gett upp, men det har absolut inte vi gjort, tvärtom jag tror att han har en klar möjlighet att klara sig.
Angående syre så har vi fått ett allvarligt problem. I förrgår när man slog om från solceller till generatorer så blev det antagligen överspänning och 2 syrgaskoncentrator gick sönder. Två sönder sedan tidigare och endast tre fungerar. Mycket bekymmersamt på sikt. Idag har vi fem syrgasberoende barn så vi delar på syrgasen från två apparater till fyra barn.
I morse kom det många barn varav flera var mycket medtagna med lågt blodsocker och mycket lågt blodvärde, ner till 32. Flickan med 32 i blodvärde var 1 år och 8 månader. Hon hade även ett lågt blodsocker vid inkomsten. Hon blev betydligt bättre av behandlingen och jag var inte orolig för henne. Strax efter att jag gått hem berättade Arvid att hon plötsligt fått kramper och avled efter en mycket kort stund. Oklart vad som hände.
Nu på kvällen kom en tre månaders flicka, mycket sjuk i lunginflammation. Syresättningen skaplig men hennes andning gör mig mycket orolig. Hon andas så som barn gör när de har svårt att utvidga lungblåsorna ordentligt. Vi lånade därför en syrgasapparat från en annan avdelning för att ge henne lite övertryck i andningsluften, en så kallad bubbel-CPAP. Ska fotografera en sådan någon gång.
Nu ska jag strax tillbaka till avdelningen igen eftersom det verkar hända en del.
Stor kram och vill Ni bli riktigt lyckliga så bli månadsgivare eftersom lyckan att känna att man räddar liv varje månad, den är helt obeskrivlig. Man kan således köpa lycka.
Stor kram
Lasse
Bild1 & 2: Uppackning påbörjad
Bild 3: Awudu vinner stort över Jabbie
Bild 4: Typisk hudförändring av lepra.
Bild 5: Bräderna är sågade med vanlig motorsåg. Andrew letar efter de bästa som han ska ha till fönster
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.