Oegentligheter och avdelningen

Sierra Leone är ett mycket korrumperat land. På plats 117 av 180 länder. Korruptionen finns inom alla sektorer i landet, så även vid sjukhuset där vi arbetar (KWH). Barnkliniken är möjligen drabbad men i så fall av obetydlig omfattning. Däremot finns sektorer på sjukhuset som är så drabbade att hela sjukhusets existens hotas. Jag har därför varit i Makeni vid två tillfällen för att diskutera åtgärder med biskopen och Syl. Det resulterade i att biskopen och Syl besökte sjukhuset igår för att berätta om kommande kraftfulla åtgärder för att bromsa denna vederstyggelse. Bland annat påbörjas en forensisk revision, alltså en djupgående revision inom fyra sektore. Biskopen och Syl har dessutom lovat vidtaga effektiva åtgärder mot personer som är korrupta. Jag ser mycket fram emot vad denna revision kommer att visa. Den ska börja idag.
Nu avdelningen: Vi har haft flera riktigt dåliga barn. Jag tror att några av dem är drabbade av RS-virus, de övriga av lunginflammation och malaria. Sammanlagt har 6 barn varit helt syrgasberoende varav ett fått syrgas från två apparater. Eftersom alla syrgasapparater inte fungerat perfekt har det emellanåt varit synnerligen bekymmersamt. Flera av barnen har ibland haft så låg syrehalt att de varit tydligt blåa. Helt underbart att inget barn avlidit och idag kopplade vi ifrån syrgasen från alla barn utom ett med misstänkt RS-virusinfektion. Helt sagolikt!!
Nu pojken som jag berättat tidigare om som varit medvetslös närmare en vecka med svårbehandlad malaria. Vi bytte till gammaldags kinin, när inget annat hjälpte och pojken är äntligen feberfri. Han är fortfarande medvetslös men ytligare än tidigare. Det låter ju helt snurrigt men jag tror faktiskt att han kan bli återställd (eller också klarar jag inte att inse hur sjuk han är). Har Ni inget annat för Er så håll gärna tummarna. Återkommer.
En annan pojke ca 7 år inkom med trötthet feber och svullen buk. Vårdats här i början av månaden för malaria. Han har en stor mjälte och en mycket stor lever med massor av knölar. Känns precis som en lever genomsatt av cancer. Arvid gör ett ultraljud och ingen av oss förstår riktigt vad vi ser på ultraljudet. Arvid skickar därför bilderna och tre erfarna kollegor i Sverige som kan inte heller tolka dem. Långvarigt försök att få reda på sjukdomshistorien. Troligen har pojken haft lite hosta länge men osäkert. Feber troligen ett tag. Nattliga svettningar. Men föräldrarna uppger att han varit pigg hela tiden, även nu, men nu är han verkligen inte pigg. Ultraljudet visade lite vätska i höger lungsäck och noggrant lyssnande avslöjade ett litet biljud höger mellanlob. Några små lymfkörtlar i båda armhålor. Nå var landar vi då. jo TBC. Det är nog den enda sjukdom som kan orsaka allt detta och vi dessutom kan behandla. Förändringarna i levern ser inte ut som parasiter, som vi ju också kan behandla. Han går hem idag med medicinering mot TBC och kommer på täta återbesök.
Det går strålande för Anders, Arvid och Lars och det är så värdefullt att de är här.
I natt har det regnat och temperaturen idag är uthärdlig.
Stor vaccinationssäker kram från en mycket nöjd läkare.
Lasse
Bilderna:
1 + 2 Matlagning. Man tänder eldarna mycket tidigt.
3. Arvid arbetar med undernärda barn tillsammans med Beatrice
4. herbalisten Shikimbos hus
5. Awudu skär upp födelsedagstårtan
6. Daniel och Awudu med oss
7. Syl talar till sjukhuspersonalen
8. Syl på efterkälken vid morgonpromenaden
9 + 10. Kompis
11 + 12. Jag trodde jag var simkunnig men drunknar lätt i ögon som dessa.
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.