Alla bidrag är välkomna!

Det är ett riktigt privilegium att få arbeta med en så engagerad vetgirig och duktig läkare som Stéphanie. Det har tidvis varit mycket att göra men hon klarade avdelningen galant även när jag reste på en fyradagarstur till Moyamba för att träffa min gamle vän Tairu Fofaneh som arbetar som kirurg där sedan tre år. Det var väldigt trevligt att träffa honom. Jag fick även träffa Tommy, en annan kirurg som satte dropp på mig för några år sedan när jag var sjuk. Tairu visade mig runt på sjukhuset och det var spännande och mycket olikt sjukhuset här i Kamakwie.
Det har varit många spännande patienter. Några exempel: Föräldrarna till en flicka som nog är över tolv år sökte för att flickan hade minutlånga smärtor i magen ca en gång i månaden sedan fem år. Det var ju inte så mycket men en dryg halvtimme senare hade jag fått reda på mycket mer. Efter magsmärtorna fick flickan ett klassiskt epileptiskt anfall. Magsmärtorna var aura dvs förkänning till hennes epilepsi. Föräldrarna ville gärna behandla och vi påbörjade behandling. Hoppas att det går bra. En pojke kommer in med svaghet i båda ben. Noggrann undersökning visar smärta över tre ryggkotor. Troligen, men inte säkert har han haft hosta. Inget speciellt på lungorna. Gissar ändå på TBC i ryggraden bland annat eftersom det är den enda sjukdom vi kan behandla. En flicka på ca 6 år gör mig förfärligt ledsen. Hon kommer så finklädd i en vit tyllkjol. Jag behandlade henne för flera år sedan för TBC och hostan försvann. Nu är hon tilltagande andfådd och har svårt att andas på nätterna. Hjärtat är vid undersökningen kraftigt förstorat och hon har ett kraftigt blåsljud. Stéphanie har frågat en barnhjärtläkare om råd hur vi ska fortsätta och hon har gett ett utförligt svar. Tyvärr kan vi bara lindra symtomen och förlänga hennes liv en del men hon kommer troligen att avlida alldeles för ung. Håll tummarna för en flicka som kom in döende och som förbättrat sig mirakulöst. Vi återkommer med henne om några dagar när vi vet hur det går.
Några problem: Vi är fortfarande inte riktigt överens med sjukhuset angående ekonomin. På avdelningen finns det sanslöst engagerad personal men även några som inte är det. Det ställer till en del bekymmer. BHD:s ekonomi börjar bli lite skral och vi behöver få in mer pengar. Framför allt är vi så tacksamma om fler vill bli månadsgivare eller om någon månadsgivare vill höja inbetalningarna. Sist men inte minst har vi vår enastående almanacka. Köp den. Den kostar 200 kronor och alla pengar går till Sierra Leone. Jan Kwarnmark har gett oss bilderna gratis, FABagency har ordnat layouten gratis och en sponsor betalar hela tryckkostnaden.
Stor kram alla och tack för att Ni engagerar Er
// Lasse
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2