Upp och ner

Rapport från en Sierra Leonsk by (helt olik sin 58 år gamla förlaga).
De senaste dagarna har varit mycket olika. I går gick allt en utmärkt gilla gång där samtliga barn blev bättre varav flera hade kommit in nästan döende. Bara en riktigt tråkig händelse från igår. Ett mycket svårt sjukt barn hade sakta blivit bättre, men behövde ytterligare några dagars vård. En anhörig ville absolut skriva ut barnet troligen för att bota det hos en herbalist. Hoppas verkligen att det går bra.
Dagen idag började inte så bra. Jag blev 02.14 uppringd av vår underbare Allie Jalloh som ville att jag skulle titta på ett litet barn. Först var inte den fullständiga bilden klar men så småningom fick vi reda på vad som hade hänt. Barnet hade varit sjukt några dagar och krampat oupphörligen de senaste 12 timmar eller kanske ännu längre. När barnet kom in vid 22-tiden hade det omätbart lågt blodsocker och krampade svårt. Jalloh började med den vanligaste kramplösande medicinen några gånger utan minsta effekt. Därefter tog han till en oftast mycket effektiv gammal medicin, likaledes utan effekt. När jag kom dit försökte jag en modern antikrampmedicin med viss effekt och startade också ett dropp med medicinen i. Att ha långvarigt kontinuerligt krampanfall kan skada hjärnan svårt och ännu värre blir det om det för hjärnan så viktiga blodsockret är för lågt. Det är svårt att bedöma hur hjärnan fungerar under pågående kramper, men de tester man kunde göra var inte positiva. På morgonen krampade barnet mycket. Stéphanie kontaktade en mycket hjälpsam kollega som var specialist på nervsjukdomar hos barn. Vi fick rådet att fortsätta men den medicin jag börjat med. Ingen som helst effekt. Fick därefter rådet att ge en annan modern medicin vi fått. Till de anhörigas och min stora glädje upphörde kramperna. Barnet visade tecken på att hjärnan hade blivit svårt skadad. När kramperna efter en stund åter började insåg vi att kampen var förlorad. Den fantastiske pappan var mycket ledsen och berättade att man tidigare förlorat ett barn. Man är ju så fruktansvärt ledsen över att de inte kom in tidigare. Pappan ville ta hem barnet till byn och vi hade förstås inget att invända.
När vi arbetade hörde vi plötsligt en mamma som grät på det sätten man gör när man förlorat ett barn. Tack och lov var det inget allvarligt utan bara kramper som gick lätt att häva. Ytterligare fyra barn har krampat idag varav ett slutade krampa först vid den tredje sortens medicinen. Detta barn och de andra barnen är jag inte alls orolig över.
Många mycket svårt sjuka barn är räddade tack vare Era pengar. TACK!!!
Skönt att vara här och arbeta men att komma hem blir inte så dumt. Älskar inte så mycket mina N99 munskydd som jag ständigt bär på avdelningen.
Stor KRAM
Lasse
Bilderna:
3: Misstänkt lepra
4: Ett mycket enkelt sätt att försöka blåsa upp barnets lungor är en s k bubbelCPAP där flaskan med den gula korken som är fylld med vatten hjälper till att skapa ett litet övertryck.
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2