En patient och en hel del annat.

Börjar med en flicka i mellersta tonåren. För drygt två år sedan började först hennes ena och därefter båda hennes bröst att växa påtagligt mycket. Man ställde diagnosen godartat sjuklig tillväxt och opererade bort en knöl i ena bröstet. För två år sedan ställde man diagnosen cancer och tog bort båda bröst. Nu har hon svår värk i bröstkorgen vid inandning. Smärtstillande i form av Paracetamol och kodein har hjälpt dåligt. När jag undersöker flickan letar jag förstås efter tecken på cancer t ex knölar i levern eller förstorade lymfkörtlar. Jag hittar inget. Hennes smärta verkar bero på inflammation i lungsäcken. Det finns många orsaker till en sådan, bland annat vissa virusinfektioner och dottersvulster av cancer. T ex Diclofenac brukar vara effektivt och här vill man gärna ge sprutor. Hon fick en sådan och blev fullständigt smärtfri och somnade. Hon hade inte sovit ordentligt på flera nätter. Nu finns det ett problem. Om hon har cancer, vilket är mycket ovanligt i denna ålder, men som förekommer behöver hon troligen snart ha starka smärtstillande. Om hon inte har cancer så kan jag skada henne genom att introducera sådana medel. Jag tar en lungröntgen i morgon (mycket bra röntgenanläggning här) och visar det inget så kommer jag nog att dra slutsatsen att hon tyvärr råkat ut för en förfärlig feldiagnostik. Utan bröst kan hon inte föda upp barn och då kan hennes framtid vara bekymmersam. Har hon tecken till spridd cancer är allt ju så mycket värre.
Organisationen här är komplicerad och jag ska berätta senare att använda som insomningstablett. Jag har besökt barnavdelningarna och bekantat mig med personalen. Det har varit så positivt. Många gravt entusiastiska sköteskor. Det verkar mycket lovande. Vi hade idag ett långt möte med all personal, Greg, matron, Jabbie och undertecknad där vi diskuterade allt från vården till administration om BHD vid nästa medlemsmöte bestämmer sig att stödja MGH. Diskussionen var utmärkt och flera viktiga synpunkter framkom. Sammantaget har allt, verkligen allt gått över förväntan (hittills).
Eter allt detta positiva måste jag tyvärr också berätta något mycket negativt. Jag har på flera olika sätt fått reda på att vården vid KWH har försämrats dramatiskt. Man saknar bland annat mediciner, mat nålar osv. Jag förstår verkligen inte hur det har kunnat gå så fort eftersom BHD betalar för vården även under oktober. Vården borde inte kunnat ha påverkats före november. Många i Kamakwie är förtvivlade och även arga för att vi har lämnat. Jag har skäl att tro att min historieskrivning av vad som skedde inte är alenarådande.
Givetvis är det alldeles för tidigt att dra slutsatser men jag har redan träffat så många kompetenta människor vid MGH att jag är mycket optimistisk om att denna verksamhet går att utveckla på ett mycket tillfredssällande sätt i det fall BHD bestämmer sig för att stödja. Givetvis förekommer korruption här som på alla andra ställen i Sierra Leone men verkar vara av betydligt mindre omfattning och sjukhusledningen arbetar effektivt och systematiskt för att begränsa den.
Det var allt från en mycket glad, entusiastisk och hoppfull läkare.
Nu när jag fått min tredje spruta så ska det bli underbart med kramar IRL men i väntan på att komma hem så blir det ett elektroniskt surrogat. KRAM
=====================================
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu ❤
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2