Mycket blandat

Disposition: En gammal och en ny patient samt dåligt och mycket bra.
Flickan jag berättade om förra gången har inte bröstcancer utan man beslutade att operera bort hennes bröst då tillväxten var så kraftig och besvärlig.
Den nye patienten är en man i 50-årsåldern. Det tog en stund att få reda på hela sjukhistorien. Tidigare helt frisk. Sedan några månader nattlig svettning, hosta och viktnedgång. Sedan en vecka eller drygt en vecka tilltagande dålig balans och konstiga rörelser hö arm samt feber. Pratade allt mindre och kan nu bara säga enstaka osammanhängande ord. Kan inte längre äta eller gå utan stöd. Vid undersökningen ser man en normalt byggd man, inte avmagrad. Han kan inte följa instruktioner. Höger arm rörelser som vid Parkinsons sjukdom men han har något som kallas spontanklonus. Ganska felaktigt kan man säga att det är slags återkoppling i ett överkänsligt nervsystem. (Ganska obegriplig förklaring, får skylla på värmen). Även när jag skrapar honom under fotsulorna reagerar han som vid skada på hjärna eller ryggmärg. Han ter sig nackstel men nacken är även stel när man vrider den. Vi gör en lungröntgen som visar några, som jag tycker, lite stora lymfkörtlar samt ett område längst ner i höger som ser knepigt ut.
Nå, vad lider den stackars mannen av? Det finns många sjukdomar att välja på. Det kan vara TBC som satt sig på hjärnan. Ett mycket allvarligt tillstånd även vid bästa behandling. Det skulle kunna vara sent stadium av syfilis, som i princip kan se ut hur som helst, hostan och febern stämmer inte riktigt här. Det kan vara AIDS. Det kan även vara en elakartad sjukdom, antingen primärt i hjärnan eller av t ex en lungcancer som är så liten att vi inte ser den. Det kan även vara mycket annat, men då en ovanligare sjukdom. Har Ni gissat rätt. Provet för HIV var positivt. Tyvärr allvarlig diagnos även om vi påbörjar behandling idag.
Dåligt: Vi har fått ett brev från Kamakwie om att det är väldigt bekymmersamt där. Jag vet att man läser i Kamakwie vad jag skriver, så jag kan inte vara helt öppen här, men en sak som jag vågar säga är att personal som tillhör kyrkan, ffa om de har hög position kan begå allvarliga fel utan att något händer, detta trots att toppen på den nationella kyrkan åtminstone till största delen är hederlig. Detta är en av orsakerna till problemen för BHD tror jag.
Bra: Både från civilsamhället här i Moyamba och från sjukhusets sida vinnlägger man sig om att få ett bra samarbetsavtal med BHD. När Gregg och jag diskuterat olika problem har vi alltid haft en stor samsyn. Om någon revisor i Sverige skulle vara intresserad att komma och revidera sjukhuset vore det fantastiskt, men BHD kommer att vara frikopplat så att även om korruption skulle förekomma ska det inte drabba BHD. Tairu var hela dagen igår i Freetown för att köpa läkemedel och jag tror att han lyckades mycket bra med det. Fyra gånger/år ska sjukhuset få de fria drogerna. Sändning nummer nr två kom idag, drygt ½ år försenat.
Ett bekymmer är att sjukhuset inte är vant vid gäster. Det finns inte, som t ex vid KWH, rum för sådana. Sjukhuset har fått en offert för att bygga om en byggnad till gästhus med två rum. MGH har inte råd att betala för hela detta själva så ska vi kunna komma ned så måste BHD bidraga. Jag bor på ett hotell som är ganska dyrt och även en dryg kilometer från sjukhuset.
Ett annat bekymmer är att vi har så få patienter. Greg ska idag berätta att vi nu har gott om mediciner så ingen patient behöver betala för dem. Så får vi se hur det sprider sig. Vi är fortfarande på ruta ett men jag tror att det snart kommer att ruta upp sig väsentligt.
Sammanfasttning:Det börjar det bli brist på ? eftersom de utvecklas till!!!. Man jag har bara varit här några dagar och fortsätter det på detta vis så……
Stor kram från värmen
Lasse
=====================================
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu ❤
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2