Jag behöver bara skriva av mig.

Jag behöver bara skriva av mig.

Idag kom det in ett litet ordentligt undernärt barn (- 3 SD för den som är intresserad) som var sju månader. Feber och kräkningar och diarréer sedan 5 dagar där dock kräkningar och diarréerna hade upphört för två dagar sedan. Vid ankomsten feber och blekt. Levern ordentligt förstorad och barnet hade fått örter. Blodvärdet var ca 50. 50 är här ett lågt men inte katastrofalt lågt blodvärde. Hjärtat slog påtagligt snabbt även med tanke på feber och blodvärde. Jag hörde inga blåsljud. Barnet fick syrgas, blod, malariamedicin och antibiotikum. (Alla svältfödda barn ska ha antibiotika även om de inte har feber eftersom de ofta har bakterier i blodet.) Barnet behövde syrgas fram till blodtransfusionen men klarade sig sedan utan. Svältfödda barn får endast halva normala mängden blod för hjärtat klarar inte mer.

Blodet gick in lite väl snabbt, men barnet verkade klara det bra. Barnet matades två timmar senare av en van sjuksköterska och det var inga problem. Strax efter matningen försämrades barnet snabbt med mindre syre i blodet och sämre andning. Det dog några minuter senare. Mamman oerhört förtvivlad. Vad hände? Var det hjärtat som inte orkade med infektionen, blod och mat eller var det något annat. Har vi gjort något fel? Det spelar ingen roll hur många barn som klarar. Barn får helt enkelt inte dö

Lasse