Idag fyller jag 79 år och vill gärna ha presenter. / av Lasse

Och det är pengar som jag vill ha. Pengar till BHD som ligger så nära mitt hjärta. Titta nederst för information.

Hur har det gått den senaste tiden. Alldeles utomordentligt. Flera barn som jag var mycket orolig för har tillfrisknat mirakulöst. Framför allt ett med malaria och ett med mycket omfattande lunginflammationer. Ett kejsarsnitt idag gick bra trots att mamman var ordentligt sjuk ,framför allt hade hon ett klent hjärta och barnet verkade inte må så bra heller. Tack vare Tairu och Alex verkar utgången vara dubbelt lycklig. Det barnbord vi fått av Human Bridge är värt sin vikt i barnliv.

Men jag ska berätta om ett barn där jag är så lycklig att jag gjorde en total felbedömning. En mamma faller ordentligt då en sten inte ligger fast över ett avlopp och får tyvärr sin 8-månads flicka under sig och flickans huvud faller mot betongen. När de anländer efter två timmar är flickan djupt medvetslös. Hon har kramper och får först en spruta kramplösande som inte hjälper och därefter ytterligare en som bara hjälper en kort stund. Hon får därefter ett gammaldags långtidsverkande preparat och slutar krampa. Förutom kramperna har hon svårt att få luft i lungorna eftersom hon verkar ha andats in en uppkastning. Hennes hjärna verkar fungera helt uselt. Funktionen försämras och pupillerna tyder på att tillståndet är kritiskt. Det är då jag gör en felbedömning. Jag tror att hon har en blödning i skallen som trycker på hjärnan och försöker minska på trycket med en medicin. Detta för att vi ska kunna transportera henne till Freetown och göra en datortomografi för att se om diagnosen är rätt och eventuellt kunna behandla henne. Tyvärr (som dock blir otyvärr) lyckas vi inte få skicka henne förrän nästa dag dvs. igår. Igår kom jag till avdelningen och upptäckte att flickan hade avlidit och det låg en annan, ganska pigg flicka i sängen. Men mamman var samma. Total kortslutning i min hjärna. Flickan var oändligt mycket bättre, lite trött, men det beror åtminstone delvis på medicinen vi gett. Igår på kvällen mådde hon nästan helt bra. Nå vad har troligen hänt. Flickan hade troligen kvar krampaktivitet i hjärnan som vi inte märkte och när den krampaktiviteten försvann tack vare medicinen blev hon mycket bättre. Vilken lycka att ha fel.

Just nu är det enda som jag år lite ledsen över är att Juliette och Vincent reste hem innan alla dessa lyckliga händelser.

Vi har i några dagar haft ett nytt sällskap. Kristian och Jonas är här för att se lite vad vi gör och det är minst sagt roligt att ha dem här.

Så utmärkt det varit den senaste tiden och ännu utmärktare blir det om Ni uppfyller min presentönskan.

Stor kram från en hemlängtansfull Lasse

Bombali Health Development
www.bhdafrika.se
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2