Vi behöver hjälp med ett ord, festen och annat.

Varje dag blir jag överraskad över hur mycket god vilja det finns och så bra det går. Vi får hela tiden fler barn som söker, tyvärr många från Moyamba där det inte fungerar så väl (understatement). Samarbetet med universitetet fungerar alldeles utmärkt och det känns verkligen som om vi går hand i hand mot samma mål. En del arbetssätt behöver justeras på avdelningen men det är mest detaljer.
 
Vår absolut största kostnad är mediciner och vi försöker att hitta billigare kanaler, men det kommer inte att gå förrän vi är registrerade nationellt vilket vi kommer att försöka bli i januari.
 
I onsdags var vi i Freetown för att handla mediciner. Lamin Galant kör utmärkt bra efter förhållanden här. Det var hela tiden människor framför, bakom och bredvid bilen. Tack och lov aldrig några under bilen Hade jag kört hade jag dock fått en hjärtinfarkt inom några sekunder.
 
Vi heter ju Bombali Health Development. Bombali är ett distrikt i norra Sierra Leone där vi ju började vår verksamhet. Vi arbetar nu i distriktet Moyamba och jag trodde inte att namnet spelar så stor roll, men kan det göra. Om det vid nyval blir regeringsskifte kan den nya regeringen tvinga oss att börja arbeta i Bombalidistriktet. Det är visserligen inte aktuellt med nyval, men vid årsskiftet ska vi registrera BHD nationellt eftersom det innebär en hel del fördelar. Efter att vi registrerat BHD nationellt är eventuellt namnbyte mycket krångligare. Det är därför möjligt att styrelsen för BHD skulle vilja byta namn från Bombali till något annat men behålla begynnelsebokstaven B eftersom initialerna BHD är väl etablerat. Det nya B-ordet bör vara engelskt eller Krio. Mycket tacksam för namnförslag.
 
I måndags hade vi en stor fest med drygt 100 inbjudna. Det var två privatpersoner som betalade och inte BHD. Festen var mycket lyckad. Inbjudna var avdelningspersonalen, universitetet, många olika organisationer för civilsamhället, samtliga 27 (?) vårdcentraler. Många tal och uppskattningen vi rönte kändes väldigt äkta. Redan på tisdagen kom det in flera barn på remiss från vårdcentralerna och jag pratade med representanter för civilsamhället om fortsatt samarbete. Jag återkommer när vi diskuterat samarbetsformerna.
 
Avdelningen då? Ett bekymmer är att strömmen inte alltid räcker hela natten och flera gånger har flera barn haft en farligt låg syrehalt i blodet men det har gått bra. Pust. Vi har fått låna den lilla bensingeneratorn vi köpte till Moyamba. Den är trasig men lagas idag. Den kommer att vara vår backup tills Sesols fantastiska gåva är installerad. Alla barn är bättre och många är förstås utskrivna. En liten pojke på sex månader har en allvarlig blodbrist och vi förstår inte varför, varför vi remitterar honom till ett barnsjukhus i Freetown som har mycket bättre utredningsmöjligheter än vi har.
 
Vi har stort behov av ett mikroskop med 1000 ggr förstoring samt korsbord för vår malariadiagnostik och en del annat. Har någon ett mikroskop att skänka så är jag verkligen tacksam. I annat fall behöver vi köpa ett och vi skulle hellre vilja använda pengarna till Annat.
 
För att citera Ernst Rolf (Ja, jag vet att jag är gammal) Det går bättre och bättre dag för dag. Behoven är stora men absolut inte oändliga och för att citera Gordon Dilworth och Stanley Holloway ” With a little bit of luck” så är framtiden minst sagt ljus för vår verksamhet (dock stämmer inte resten av texten så bra.)
 
Summa summarum: Det ser alldeles fantastiskt lovande ut.
 
Stor varm Kram
Lasse
 
————————————————————————-
 
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida www.bhdafrika.se
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2