Ketchupeffekten.

Nu händer det.
 
Den fantastiska containern från Human Bridge lämnar Sverige på tisdag nästa vecka och kommer fram ca 5 december. Container nummer två med solceller, ambulans samt diverse gåvor lämnar Sverige fredag nästa vecka. Vi har hyrt en lastbil och tömmer vårt hem på i det närmaste 100 kartonger med gåvor på tisdag nästa vecka och då kommer även solcellerna från så generösa Sesol att komma till speditören. En hel del papper att fixa och det är ju det bästa jag vet (Obs ironi). I Sierra Leone ska man börja bygga ett förråd de närmaste dagarna och Tairu sköter om det. Se bilder nedan.
 
Barnkliniken då?
 
Under oktober hade vi 90 inneliggande barn, jämn könsfördelning. De flesta var mellan 0 och 5 år. 48 hade diagnosen malaria och 26 lunginflammation.
Tre barn avled. Ett barn avled pga örtförgiftning efter knappt ett halvt dygn, ett barn pga av att det andats in maginnehåll. Även detta barn avled inom ett halvt dygn. Det tredje barnet var nyfött och hade pga syrebrist ådragit sig svåra hjärnskador vid födelsen och avled efter två dygn. På öppenvården hade vi sammanlagt 760 patienter.
 
När det gäller barnkliniken så är jag mycket nöjd med utvecklingen, men förlossningen som ligger precis bredvid barnavdelningen är inte optimal. Jag skulle så gärna vilja samarbeta med förlossningen. Det skulle säkerligen få en dramatisk effekt på både antalet förlossningar och på resultatet. Sierra Leone har världens tredje högsta mödradödlighet. En mycket grov beräkning är att det skulle kosta ca 20 000 SEK/månad, men de pengarna har vi inte nu. Om någon har några idéer eller känner någon, som känner någon…som har några idéer om hur vi ska kunna finansiera förlossningen långsiktigt så skulle vi göra underverk även på förlossningen.
 
Vi blir fyra personer som reser i januari. Mer om det senare.
 
Stort tack alla och inte minst till Sesol och Human Bridge.
 
Lasse
 
————————————————————————-
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu ❤
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2