Mycket roligt att se en akut dödssjuk pojke gå hem till synes helt frisk.

God kväll och trevlig helg!
En liten kvällsrapport. Det var lite av varje på vuxenavdelningarna men inget speciellt så jag håller mig till barn.

Pojken med diabetes låg fortfarande högt i blodsocker så jag höjde insulinet ytterligare något. Pojken med starkt misstänkt TBC och som vi tömde på drygt en liter var ur höger lungsäck gick hem idag i strålande tillstånd och har TBC-behandling. Mycket roligt att se denna akut dödssjuka pojke gå hem till synes helt frisk. Mammans leende värmde. Ett sådant leende i veckan och alla bekymmer verkar små. Barnet med SSSS har ont i munnen pga av svampinfektion men inga medel finns tillgängliga på sjukhuset eller i staden. Förhoppningsvis kan vi köpa om några dagar. Barnet lite torrt och vi har lyckats få en fungerande nål. Har en känsla det det kanske börjar bli lite bättre. Den förlamade pojken är nog en liten gnutta på bättringsvägen med en aning kraft i överarmarna. han har fått en rullstol. Bilden nedan föreställer det stora men ytliga sår han har på höger lår. Detta har han fått av giftiga etsande örter. På baksidan vänster lår har han ett mindre men djupare sår.

Den 10-åriga flickan som väger 15 kilo mår inte bra. Jag har fått hjälp av tre kollegor med att behandla henne. Hon har 40 – 50 i blodvärde och stiger inte av blodtransfusioner. Samtidigt växer mjälten eftersom blodet fastnar där. Mjälten nu är förfärligt förstorad. Får hon mer blod spricker nog mjälten och hon dör akut. Hon är absolut inte operabel. Hon är svårt andningspåverkad men verkar inte lida. Vi har gett henne mediciner som möjligen kan minska mjälten något. Man är så fruktansvärt hjälplös ibland.

Från 11-tiden strömmade det in barn med malaria varav flera akut blodtransfusionskrävande. Plötsligt kommer Jabbie till mig och säger: ”Dr We have a situation”. Jag har lärt mig att när hon säger så, då är det allvar, detta fall bokstavligen blodigt allvar. Blodpåsarna är slut. Jag vet att får vi inga blodpåsar så kommer flera barn att avlida varje dag. Panik men också ilska över frånvaro av organisation. Efter en rörig diskussion med flera inblandade får vi reda på att det finns 20 blodpåsar i staden. Av dem får vuxenavdelningarna 10 och vi får 10 på lördag, 10 på söndag samt 10 på måndag. (Jag förstår att skolbarnen tycker att matematik är svårt.) Jag vill att vi beställer fler men det går inte. Strax efter kommer nästa larmrapport: Artesunate, som är den absolut bästa malariamedicinen, är nästan slut. Och de flesta antibiotika är även slut. Jag försöker att ta reda på om de pengar vi skickat kommit fram men misslyckas. Får se hur detta ska fixas. En spinn of effekt av mitt arbete här är att ett av de finaste ord jag känner är ordet byråkrati. Strax innan jag går hem kommer det in en pojke som haft tandvärk 2 (?) dagar. Han har mycket ont. Han är kraftigt svullen höger kind, och kan inte gapa eller ens svälja sälja saliv. Hela munnbotten är kraftigt svullen, hård och ömmande. Inga varbölder som man kan skära i. På frågan om man kan dö av infektion i tänder är svaret ja. Förra gången jag arbetade avled en kvinna i ett tillstånd som liknade pojkens. Han fick kraftfull antibiotikabehandling direkt i blodet. Förhoppningsvis går det bra.

Stort tack till alla Er som orkade ända hit och revbensknäckarkram

Lasse

Bilden visar såret på den förlamade pojken. Det kommer att läka snabbt på rätt behandling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.