Idag skrevs nio barn ut, där ett hade kunnat överleva utan sjukhuset.

God kväll! Jag märker att jag bara skriver om det som inte är rutin och det ger en väldigt snedvriden bild av verksamheten. Dagen började, som vanligt, med att barn skrevs ut. Det är ju den viktigaste händelsen och jag skriver ju aldrig om den. Tyvärr dog både de sjukaste barnen i natt, barnet med SSSS och barnet med den svåra blodbristen och den enorma mjälten.

Vuxenavdelningarna: En man men förfärliga bensår hade blivit mycket bättre av omläggningar med honung. Honung renar upp sår väldigt bra och är även bakteriedödande. Finns många bin bör man ha patienten under myggnät. En kvinna kom in med en veckas besvärlig ledvärk och mycket vätska i lederna. Inga andra besvär. Inga andra sjukdomar nyligen. Hade inget bättre att tillgripa en en kort kortisonkur. Jag fick även träffa en glädjestrålande ung flicka och hennes pappa. Jag hade tidigare haft henne som patient och det hade gått bra trots att hon kom in i riktigt dåligt tillstånd. Hon och pappan ville tacka. Och efter det lite pol.

Barnavdelningen: En pojke kom in i går med livshotande svår lunginflammation. Idag var han betydligt bättre, långt ifrån återställd men troligen utom all fara. Sedan kom det in flera barn med malaria, några ordentligt medtagna. Inget direkt livshotande sjukt utan att jag tror att alla klarar sig. Ett tidigare barn med malaria har tecken till ordentlig hjärnskada och barnets ögon tittar kraftigt åt vänster samtidigt som ögonen rör sig som om barnet satt i en karusell. Dessa barn kan ofta bli helt återställda trots allvarliga tecken på hjärnskada. Alldeles för tidigt för att gissa hur det går. Barnet med svullnad efter tandinfektion har en hel del var i munnen och det verkar som om vi kan skära från utsidan. Barnet dock svårundersökt så vi gör ultraljud först. Den förlamade pojkens tillstånd är oförändrat. Ett barn har opererats för mycket stort ljumskbråck på BHD-s bekostnad. Föräldrarna hade inte en möjlighet att betala. Sedan kom det in några barn till med malaria varav ett ganska dåligt och ett barn med svag misstanke om tyfus.

Det var allt för idag. Förfärligt sorgligt med de två avlidna barnen men jag hade redan ställt in mig på det och när det gäller barnet med mjälten hade nog föräldrarna det också.

Helgkram. i natt byter jag till andra halvlek.
Lasse

Den ena bilden nedan föreställer en lycklig Jabbie. Hennes blivande make har kommit på oväntat besök.

Leave a Reply

Your email address will not be published.