Det roligaste barnet att skriva ut var det lutskadade barnet.

Kvällsrapport. Sista kvällen med gänget. I morgon reser Kristina och Agnes till Freetown. Idag var det lite rörigt på morgonen och det tog ett tag att komma igång. Jag vill också vara ärlig och säga att administrationen här är inte fulländad och att det har kostat oss lite pengar. Det billigaste antibiotikan är slut sedan ett litet tag och vi har använt onödigt dyr antibiotika vid lunginflammation. Det rör sig inte om några större belopp, högst några eller flera hundra kronor.

Vuxenavdelningarna: Kvinnan med blodpropp i lungorna åkte hem i dag i ett strålande tillstånd. Jag ska besöka hennes by, förhoppningsvis slutet denna vecka, och förklara epilepsi och att det inte beror på onda andar eller djävlar (som vi också trodde i Sverige för inte så länge sedan). Mannen med stor stroke avled som väntat.

Barnavdelningen: Fullbelagt. På morgonen lyckades vi bara skriva ut 7 friska patienter. Förhoppningsvis gick några till under eftermiddagen för det är många som är i behov av vård. Det roligaste barnet att skiva ut var det lutskadade barnet. Skadan var inte så svår som vi befarade och det verkar som om mycket lite lut kommit ner i halsen. Det får komma på återbesök varje vecka för att se att det har adekvat viktuppgång. Ett malariasjukt barn är kraftigt svullet men har ingen äggvita i urinen. Några barn har varit svårt sjuka men mår bra idag. Pojken med tandvärk mår mycket bättre men har en ganska stor varhärd som måste skäras upp.Både igår och idag tyvärr flera barn med kopiöst stor lever. Levern kan bli förstorad av malaria men i detta fall är det säkert dessa förfärliga giftiga örter. Det vanligaste skälet att ge örter är som profylax mot ljumskbråck och en pojke där föräldrarna trodde att han hade ljumskbråck (jag kunde inte hitta det) hade en lever som upptog mer än halva buken. Bra samtal med föräldrarna. Pojken som är totalförlamad har blivit aningen bättre och en neurolog har en helt annan diagnos än jag gissat, nämligen möjlig Guillan Barrets syndrom. Skulle det vara så så är det verkligen bra för oftast viker förlamningen helt hos dessa patienter. Hjälp gärna till med att hålla tummarna.
Sedan två bra byar. Kommer inte ihåg namnen men det var drygt 100 i första och sannolikt knappt 100 i den andra. Vägen dit var inte den bästa och vi fick köra en omväg.
Sammantaget trögt före i portgången men så småningom bra glid.
Stor kram på Er alla
Lasse

Bild 1. Matlagning till ljumskbråckprojektet.
Bild 2. Bil som fastnat i leran och som bogseras loss
Bild 3. Åhörare by 1
Bild 4. Torkning av säd, ris och chili by 1
Bild 5. Typiska afrikanska stolar by 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.