Tillbaka igen!

Kvällsrapport. Sov gott i natt. Pa Jalloh var som vanligt mycket punktlig och kom 7.40 till pensionatet som vi bodde på. Vi på vägen till Kamakwie stannade vi i Makeni och växlade pengar, skaffade SIM-kort till Carolineoch satte in pengar på våra Mi-Fi. Carrie Jo ville träffa oss också och hon informerade bland annat om framtida läkarebemanning. Vidare till Kamakwie. Mycket väl emottagna. God mat.

Vi gick därefter runt på sjukhuset och Caroline presenterades för all personal som arbetade. Därefter hem till Jabbie som bjöd på välkryddad eller kanske väl kryddad mat. Vi samtalade en stund. Sedan hem och ordnade en del saker vi annat delade vi ut mobiltelefoner och datorer enligt Kristinas önskemål. Sakerna till barnavdelningen får vänta till i morgon eller övermorgon. Sedan kom Ms Mabenity och hon och Caroline diskuterade framgångsrikt Carolines studieupplägg. Fortsatte att packa när Jabbie ringde och bad mig komma direkt till barnavdelningen.


Där fanns en pojke i tolvårsåldern. Enligt pappan som inte träffat honom på länge hade han svullnat upp sedan tre veckor. I övrigt visste han mycket lite likaledes kunde inte mamman berätta så mycket. Vid undersökningen fann jag en måttligt avmagrad pojke som var mycket blek. Andfådd och kraftigt svullen över hela kroppen. Över hjärtat hördes ett kraftigt blåsljud, som kan uppkomna om man har hål mellan vänster och höger kammare. Vidare så var hjärtat kraftigt förstorat när man kände på det och knackade på bröstkorgen. Ett blodkärl på halsen som normalt ska vara tomt när man sitter, var fullt av blod. På lungorna hördes stor lunginflammation vänster lunga och kanske även på höger. Levern var mycket kraftigt förstorat och mjälten likaledes förstorad. När pojken kom in var blodsockret mycket lågt 1,5 och blodvärde ca 30. Uppenbart är att att pojken varit sjuk länge och nu var i ett helt kritiskt tillstånd. Det finns ett flertal sjukdomar som kan orsaka hans kritiska tillstånd men vi har inga diagnostiska möjligheter. Började med att ge syrgas och vätskedrivande medicin samt medicin mot malaria och infektion. Dessutom fick han förstås socker direkt i ett blodkärl, blod och syrgas. Syrgasmättnaden steg faktiskt till acceptabla värden. Går ner om en liten stund och tittar till honom, men just nu känner jag mig ganska förtvivlad över hans tillstånd. Men det är inte helt hopplöst, tror jag.

Det var allt för i kväll. I morgon ska jag börja arbeta. Stor kram och en sak till. Vi har inte namnen på några av Er fantastiska givare. Om Ni Swishar ser vi namnet men inte annars såvida Ni inte skriver det. Självklart kan man vara anonym men skriv då gärna anonym så vet vi att det inte är av misstag som vi inte kan tacka Er. Stort tack till ser alla och förstås kram igen!

Lasse

Bilden är tagen av Caroline Björkdahl som är med på denna resa! En presentation av vad hon gör:
”Så, jag läser mitt tredje år på kandidatprogrammet i utvecklingsstudier i Lund. Vad är utvecklingsstudier undrar ni säkert då. Det vet vi knappt själva! Men, man kan säga att det är som ett hopkok av samhällsvetenskapliga ämnen (statsvetenskap, sociologi, kulturgeografi och ekonomisk historia för att vara exakt) och vi lär oss om problem och fenomen i världen ur dessa olika perspektiv, allt från kolonialism, demokratisering, fattigdom, migration och så vidare. Och nu är jag alltså här för att genomföra denna studie inför min kandidatuppsats.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.