Jag är så sanslöst stolt

Jag är så sanslöst stolt. Ska börja med att berätta varför. Klockan var ca 11, Vi hade gjort färdigt ronden. Det kom in en mamma med ett tvillingpar på ca 10 månader, en pojke och en flicka. Flickan var halvdålig i malaria. Pojken hade mycket snabb andning och var djupt medvetslös. Blodsockret var < 0,6. På mindre än 5 minuter efter ankomsten man kontrollerat blodsocker pojken hade fått en nål i handryggen av Salomon (i ett kärl jag inte kunde se), fått ordinerad mängd glykos. Fått vårt bästa malariamedel (först blandar man ett pulver med en bikarbonatlösning och späder sedan med sterilt vatten). Fått ett antibiotikum där man blandar ett pulver med vatten. Man hade förstås även kontrollerat syrgashalten i blodet och ta hand om mamman och börjat fråga om pojkens sjukhistoria. Pojken var kritiskt sjuk några timmar men nu verkar han vara utom all fara. Vilka underbara proffs de är.

Nå, resten av dagen. Det är lugnt. Inte så många barn. De flesta har malaria. Också ganska lugnt på resten av sjukhuset där jag tittat på några patienter. En flicka 20 år födde ett barn för ca 2 veckor sedan. Barnet har avlidit. Jag vet inte varför. Flickan kom in med extrem svullnad över hela kroppen ffa nedre delen. Det finns flera orsaker till en sådan svullnad: njurarna kan släppa ut så mycket äggvita (albumin) att man svullnar. Hon hade ingen äggvita i urinen. Levern kan vara helt förstörd och omvandlad till skrumplever. Ultraljud visade helt normal lever (och normala njurar också). Hjärtat kan bli allvarligt skadat av antikroppar och ultraljud visade ett ordentligt förstorat hjärta. En av de viktigaste medicinerna för att behandla henne med finns inte att få tag på. Jag kan inte ta några som helst prover förutom blodvärdet. Vi behandlar henne så gott det går. Hon kommer sannolikt att bli bättre men inte leva så länge. I Sverige hade hon kommit till en intensivvårdsavdelning och efter några veckor, om hon inte blivit bättre, satts upp för hjärttransplantion. Så orättvist. Obegripligt.

Mina medresenärer har, tycker jag, funnit sig utmärkt väl tillrätta här, har och kommer att göra stor nytta på flera olika plan. Från ren sjukvård och undervisning till ommöblering av avdelningen för att förbättra arbetsmiljön och vården. Det är så roligt att arbeta och bo tillsammans med dem.

Det var allt från en mycket nöjd och glad doktor
Mycket stor kram
Lasse

Har inte fotograferat idag och därför kommer en bild med oss 4 från första kvällen och en bild av vad vi behöver allra mest.
Lasse

============================================

Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.