Jag gjorde ett mycket allvarligt, helt oförlåtligt misstag

God kväll! Fredrik är nu på väg till flygplatsen och saknad av oss och Ni får nu nöja Er med halvtråkiga inlägg i fortsättningen.

I går hade vi ju ett fantastiskt möte med herbalisterna. Det framgick klart att man, med all rätta, kände sig övergivna av regeringen och omvärlden. Man hoppades att vi skulle kunna göra något men jag tror att dom förstod att vi är ganska hjälplösa med det. Annars är jag synnerligen nöjd med mötet med dessa härliga människor. Jag fick förvånansvärt stor förståelse för bland annat faran med att äta örter. På måndag blir det dags för nästa steg. Rapporterar då.

Avdelningen: ganska få patienter varav de flesta skrevs ut. Ett flertal av dem hade inte haft en chans att överleva utan vår vård.

Några patienter: M som är flickan med stelkramp har förbättrats oväntat snabbt och har inte haft kramper på två dagar. Minskar på hennes kraftfulla medicinering. Hon har kunnat gå några steg. (När jag skriver detta kommer glädjetårar.) Det är helt underbart men ännu lite tidigt att ropa faran över.

Flicka 22 månader med svår malaria, svår andnöd sedan några dagar har blivit lite bättre. Hon är fortfarande helt syrgasberoende. Det stora bekymret är hennes mycket stora lever. Örtorsakad. Hon har tecken på akut leversvikt. Då vi inte kan testa för hepatit B som är ganska vanligt här vet jag inte om det är bidragande orsak. Allvarligt läge.

Flicka 8 månader kom in i uselt, kritiskt tillstånd. Mycket svår andnöd och medvetslös. Lågt blodsocker. Behandlades initialt för hjärnhinneinflammation och malaria. Nu framgår det klart att hon har svår lunginflammation och med all sannolikhet också malaria. På bättringsvägen. Inte helt utom fara.

Pojke knappt ett år. På honom gjorde jag ett mycket allvarligt, helt oförlåtligt misstag men det redde ut sig. Jag var mycket skärrad över att han hade kunnat avlida av pga mitt felaktiga handlande. Kom in med svår malaria och lunginflammation, kramper och lågt blodsocker. Påtagligt blek. Satte in behandling mot allt och vad kan ta reda på blodvärdet. Fick svaret 62 vilket är ok. Pojken försämrades och jag gick dit. Omöjligt att 62 stämde. Säkert under 30, kanske 20. Gjorde ett försök med läskpappermetoden men fick ut för lite blod för säker bedömning men blodet såg ut som alltför utspädd hallonsaft. Fadern kunde inte ge blod. Kallade på Maria och modern samtidigt för att kunna suga ut Maria än en gång om modern inte skulle kunna ge. Det kunde hon dock. Detta var i går kväll och Maria och har gick hem för att äta. Kristina hade kvällspasset och var kvar. Hon ringde efter en kort stund och berättade att man höll på med återupplivning av pojken. Maria och jag gick dit, och jag var fylld av mycket dåligt samvete och de värsta farhågorna. Slet upp dörren till avdelningen. Det låg inget tygstycke över pojken (som det gör när någon avlidit). Han andades ytligt och oregelbundet. Hjärtat slog bra. Maria och jag hjälptes, med dålig arbetsställning, att blåsa ner luft i lungorna vilket gick utmärkt. Ingen luft gick in i magen vilket annars jan ställa till problem. Tryckte in blodet som modern gett så snabbt som möjligt och gav vätskedrivande så att blodvolymen inte skulle bli för stor. Mätaren som mäter syrgashalten i blodet fubgerade inte pga flr lågt blodvärde. Efter drygt 10 minuter andades pojken utmärkt. Pust! Vi har därefter haft episod av lågt blodsocker (inte i samband med andningsproblemen) och en episod kramper båda tydande på mycket svår malaria. Fortfarande syrgasberoende och inte utom fara.

Flicka 10 månader med mycket svår malaria samt örtförgiftning är fortfarande syrgasberoende men bör klara sig.

Då vi har fyra strömkrävande syrgaskoncentratorerna laddade vi ut solcellsbatterierna på sjukhuset. Strömmen försvann och innan man startat generatorn hade några barn akut livshotande låg syrgasmängd i blodet. Nu är det ganska stabilt och avdelningen ganska tom.

När jag skrev om semesterersättning tidigare var jag ganska otydlig. Det var personalens semesterersättning som motsvarar 15% av årslönen som kom lite oväntat och som dränerar vår kassa en del.

Så underbart att ha alla Er som läser och stöttar. Om Ni orkat läsa ändå hit så är det inte dåligt.

Kram från ett ganska stillsamt Kamakwie.

Lasse

Bilderna: Fredrik ger sig av (snyft) (Marias bild),  Man arbetar med Andrenes och James hus.

 

 

 

 

 

—————

Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 123 25 25 160

Bankkonto 5003 10 156 03 SEB

Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.