I morse blev det klart att vi godkänts för 90-nummer

Hej igen!
Återigen en usel och alldeles utmärkt dag.

I morse klockan 04.02 bad man mig komma till avdelningen. En mycket medtagen 10 månaders flicka låg i säng nummer 18. Föräldrarnas berättelse om vad som hänt kunde inte stämma. Hon hade ett klart tarmvred av oklar orsak och hade stora andningssvårigheter. Trots alla åtgärder försämrades hon. Som en desperat åtgärd bestämde jag mig för att operera henne men hon avled vid 10-tiden innan vi hade hunnit börja operera. Man blir helt förtvivlad och även arg, konstruktivt arg, se nedan.

M, flickan med stelkramp mår riktigt bra, men i morse hade droppet gått för långsamt så hon var verkligen stel som en planka, så stel har jag aldrig sett någon patient förutom henne.
Så plågsamt för henne men tack och lov vek det efter en liten stund med Stesolid intravenöst. Jag har mycket stor respekt för denna sjukdom

Flickan som är förgiftad av råttgift förbättras remarkabelt.

Vi har igår och idag fått in flera barn i dåligt till uselt tillstånd, några med endast ett fåtal timmar kvar att leva utan behandling, och alla, alla är bättre eller mycket bättre. Så meningsfullt det är att arbeta här.

Nu tre helt andra saker: I morse blev det klart att vi godkänts för 90-nummer. Nu måste vi bara klara Nordeas byråkrati vilket tar kanske 14 dagar. Sedan… Känns som ett mycket viktigt steg. Inga kostnader för detta kommer att drabba BHD.

I måndags talade jag med alla i sjukhusets styrelse utom en (som var sjuk) och diskuterade samarbete med traditional healers (herbalister, örtdoktorer..). I tisdags hade sjukhusets styrelse möte och vi bestämde oss att bjuda in representanter för herbalisterna. Idag träffade vi fyra höga representanter för dem. Från sjukhuset kom Mr Conteh, prästen och Mrs Leach som är amerikanska och som för många år sedan arbetat mycket Afrika. Dessutom var Priscilla där som sekreterare och jag som ordförande. Det är möjligt att jag valt kliniker från sjukhuset istället för de personer som valdes. Mötet gick över all förväntan med mycket positiv stämning. Vi bekantade oss med varandra och bestämde fortsatta möten sista torsdag varje månad. Dessutom öppnade vi vägar för samarbete, Detta kan bli mycket bra för patienterna och alla andra inblandade. (Bild nedan).

Jag blev förtvivlad och arg över att ytterligare ett barn avled fullständigt i onödan och ilska är konstruktivt. Jabbie, Stanley och jag gick ner för att träffa den nya speakern och på onsdag nästa vecka är möte med alla 70 sektionschefer för Sella Limba-distriktet. Vi kom överens om att jag få tala med dem en stund, kanske 20 minuter och jag tänker då lägga ansvaret på dem att barnen kommer tidigare. Det är ingen som helst tvekan om att jag fått megalomani (storhetsvansinne) av alla lyckade möten, men nu ska inga barn dö, Det bestämmer jag härmed!!!!

Som Ni märker går det mesta så bra som det kan när det gäller olika strukturer och jag är övertygad om att det snart syns tydligt på dödligheten. Oj, så långt det det blev!!

Kram Lasse

Bilderna:Mötesdeltagarna vid mötet med Traditional Healers

 

 

 

 

Dessa tunga trätransporter förstör vägarna.

 

 

 

 

 

 

 

—————
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 123 25 25 160

Bankkonto 5003 10 156 03 SEB

Bankgironummer: 5208-8580
Bilden kan innehålla: 7 personer, personer som ler, personer som sitter, tabell och inomhus
Det finns ingen beskrivning tillgänglig för fotot.
Bilden kan innehålla: utomhus

Leave a Reply

Your email address will not be published.