Den lilla flickan vars mamma dog vid födseln. Hon ligger nog mej varmast om hjärtat just nu

Idag torsdag.
Dagen började som den brukar här i Kamakwie med en kort promenad kl 7 på morgonen. Då är luften sval, ren och fåglarna kvittrar. Vi gick ner mot stan och in på marknaden där ingen försäljning ännu startat utan allt var lugnt. Endast hönsen var vakna.
Arbetet på avdelningen börjar nu följa ett visst lunk. Tablettutdelning och antibiotika injektioner kl 9 sedan startar ronden. Där går Lars igenom med anhörig, oftast mamman hur natten varit och om barnet har blivit bättre eller sämre, om det har ätit och fått behålla maten osv. Lasse skojar och skämtar med barnen för att de inte ska känna sig rädda för honom utan låta sig undersökas. På ronden bestäms vilka som ska få gå hem och vilka som behöver stanna någon dag till. Samtidigt kommer det nya patienter som ska läggas in så sängen är oftast inte tom lång stund.
Två barn på fm med låga blodsocker och två med låga blodvärden. Då betyder det att blodvärden är ner mot 30 eller 40 g/ liter. Hemma brukar vi ge blod om patienten har ner mot 70-80g/l. Den lilla flickan med stor mjukdelsinfektion i låret försvann i går från avdelningen. Föräldrarna ville gå till herbalisten i byn. Jabbie sa nej men de har gått iväg. Dock lovat komma i morgon kväll med henne. Då har hon varit utan behandling 48 timmar. Återkommer i morgon och berättar mer om hur hon mår.
Marie med stelkrampsinfektionen var väldigt stel och krampade i morse. Intravenösa nålen hade åter slutat att fungera så magnesiumdroppet stod stilla. Det är ett stort problem att vi börjar få svårighet att hitta bra kärl att sticka henne i. Vi får byta nål nästan varje dag.
Pojken med ormbettet har fortfarande svullen arm, skuldra och bröstkorg men det ser ut att ha stoppat där och nu inte ökat i svullnad sista dagarna. Får fortsatt smärtstillande.
Så den lilla flickan vars mamma dog vid födseln. Hon ligger nog mej varmast om hjärtat just nu. Hon har fortsatt feber och diarré. Inte klarat att öka mattillförseln för henne utan att hon kräks upp det så vi minskade mängden igen och ger tätare i stället. Där kommer Lasse och Jabbie att prata med anhöriga inom de närmaste dagarna eftersom de har uttryckt önskan att de inte vill ta hand om henne. Hon kommer i så fall att placeras i fosterfamilj som Jabbie kollar upp och hennes mat och skolgång kommer att bekostas av en svensk givare som redan är ordnad. Det kostar 20 dollar i månaden att rädda detta barns liv. Typ en god middag för oss i Sverige
———————-
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Bilderna visar: tidig dag på marknaden. Lasse med yxan i högsta hugg och regnskogen på väg till Kina. Första bilden är dagens soluppgång här i Kamakwie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.