Ettårigt barn drog sina sista andetag och somnade in

Inte ett helt sjukhusorienterat inlägg, men kanske kan ge lite perspektiv till varför vissa saker sker där. Dagen började oavsett nere på avdelningen där det ännu inte hade fyllts på riktigt än. En säng var tyvärr alldeles för tom. Lars fick nämligen ett samtal igår på kvällen och eftersom jag pratade i telefon med föräldrarna följde Olof med Lars ner till avdelningen. Ganska snabbt kom Olof tillbaka med en helt annan sinnesstämning och jag förstod att besöket på avdelningen gått dåligt. Ett cirka ettårigt barn drog sina sista andetag och somnade in. Ord räcker inte till men hade ni sett Olofs ansikte hade ni förstått hur jävligt det känns att uppleva dessa saker, och då är det inte ens vårat barn.
Trots allt fortsätter barnavdelningens arbete och jag och Olof var med på ronden innan vi tog en tidig lunch eftersom vi skulle följa med Shekinbo, örtläkaren som är en av filmens karaktärer, på fredagsbön i moskén. Otroligt spännande att få uppleva detta men verkligen surrealistiskt när man tänker att man sitter på en bönematta i en liten moské i en by i Sierra Leone. Hur har mina vägvalet i livet gjort att jag hamnat här? Var det gymnasievalet eller var det när jag slutade använda daxvax i nionde klass? Oavsett försökte vi imitera de andra männen när de gick upp, ner och böjde sig framåt. Utöver det ska vi även lyckas filma allt…
Efter moskén följde vi med till Shekinbos hem/klinik där han bjöd på lunch. Lunchen förvandlades till en intervju som blev väldigt lyckad. Med sinande batterinivåer på kameror och kropp lyckades vi täcka de flesta aspekterna av livet som medicinman i Kamakwie. Shekinbo stoltserade med anekdoter ifrån inbördeskriget om hur han krafter hjälpt honom att dräpa rebellers liv men även hur han och andra medicinmännen utgjorde perfekta soldater, då de med sin kraft kan göra sig oemotståndliga mot kulor.
Mycket av det Shekinbo berättar för oss tenderar att bli en predikan då vi inte riktigt har råd att kritisera hans arbete i detta skedet av dokumentären. Istället får vi sitta och nicka och hålla med om alla hans fantastiska berättelser. De är såklart intressant att lyssna på men om det hade varit en fiskehistora så hade han något fått den största gäddan, plus att han säkerligen fångat den med händerna. Men sammantaget så förstår man vilken otrolig makt han och de andra medicinmännen har i samhället och vilken påverkan de har. Som igår när vi var med Shekinbo på ett möte organiserat av distriktets medicinofficer. Ett statligt program där de vill att folk preventivt ska ta piller för att slippa få en sjukdom som heter elefantfot. Vem står längst fram på scenen i slutet av mötet? Jo, the one and only – Shekinbo. Eftersom folk har sån tillit till medicinmännen utbildas de ibland för att sedan hjälpa till vid medicinering. Fantastisk idé som funkar väldigt bra. Medicinmännen roll i samhället är prominent och lösningen på örtmedicin problemet är oerhört komplex. Det är väldigt spännande att följa men sen ska vi lyckas göra en film av allt detta… inte lätt! Men det viktigaste är att användningen som dödar människor, och framförallt barn, måste få ett slut. Tillsvidare är den lokala lösningen barnvården, och det är där ni kommer in. Fortsätta stödja så slipper barn dö i onödan!
Ta hand om er,
Fredrik
Bild  – En av hundratals bilder på barn som man tar när de skriker ”snap me” (fota mig) när man går längs gatorna
————————————————————————
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.