Obeskrivligt hektisk svår helg

Sent inlägg efter hektisk dag med dramatiskt slut, men kanske kan fungera som morgonlektyr istället.

Helgen på avdelningen har varit obeskrivligt hektisk svår och som ni kanske sett från Lars inlägg har utfallet varit fruktansvärt. Lika många döda som det annars är på en månad. Jag och Olof har för närvarande mest fokus på örtläkaren Shekinbo och har därför bara varit förbi avdelningen snabbt. Vid besöket i lördags fick vi se flickan vars lever var totalt förstörd av örter. Synen av flickans lilla kropp som kämpade med sin sista krafter för att dra in syre, samtidigt som blodet långsamt rann ner längst mungipan, sitter etsad fast på min näthinna.

Vi blev som sagt inte kvar på avdelningen särskilt länge. Imorse dök inte Lars inte upp till frukost men när han väl kom förstod jag varför på kroppspråket. Han kommer förklara mer om fallen imorgon (läs idag) men han var märkbart påverkad. Jag har lärt känna lära Lars ganska bra vid detta laget och innan hann smet ner till avdelningen igen såg jag på hans nervösa handrörelser runt munnen att han var nära att brista ut i tårar när han talade om de två unga sjuksköterskorna som behövde gå igenom helvetesnatten. Innan tårarna kom vände han på träskorsklacken och for tillbaka till avdelningen. Trots att han bestämt sig för att vara helt ledig idag hann han ändå med två besök dit…

Jag och Olof slog rygg på Shekinbo som vanligt och fick på morgonen och förmiddagen möta nästa av alla oändliga herbalister i byn. Denna var, utöver de vanliga krafterna, specialist på framtiden och vi fick även se när Shekinbo plockade örterna som han använder i sin praktik. Trots jag är ny på dokumentär är det svårt att hålla sig neutral efter att ha flickan från gårdagen i åtanke.

På eftermiddagen hade vi snackat med Lars och Shekinbo om att de skulle mötas upp och det blev ytterligare en minnesvärd upplevelse. Ni kanske tycker det låter märkligt varför Lars går med på det, men han har ett väldigt nyktert förhållningssätt till kulturen och sederna som han säkert kan berätta mer om imorgon. Det är inte alls bara att säga till föräldrar att sluta med örter utan det är så ofantligt djupt rotat i kulturen och lösningen är komplex.

När vi kom till Shekinbos klinik höll han på att lägga om pojken med den groteska öppna benfrakturen som Olof beskrev. Jag vill åter trycka på hur hemskt det är att se detta och då är jag inte i den utsatta positionen att det är jag som sitter där med ett brutet ben.

Efter några andra patienter satte de två herrarna sig ner för att diskutera allt från sår, infektioner till tro och häxpistoler. Från ingenstans kommer en desperat kvinna inspringandes och börjar skrika på Shekinbo. Det var mamman till de två barnen som vi var hemma hos häromdagen med Shekinbo. Hans behandling av onda andar hade inte fungerat och de var nu nära att dö. Lars sa att han gärna tittade till dem och vi började vandringen mot deras hem medan solen gick ner bakom de gröna kullarna som omger Kamakwie.

Väl på plats var uppståndelsen total och hela grannskapet stod runt omkring huset och Lars, Shekinbo och Olof gick in medan jag stod utanför för att filma miljön. Genom fönstret såg jag däremot ansiktet på dottern och det var som taget ur en skräckfilm. De onda andarna hade verkligen tagit över kroppen och hennes blick var tom och saliv rann ur munnen. Under tiden Lars undersökte stod jag och såg på när mdern utanför skrek och slängde sig på marken.

Efter ett tag kom den udda trion ut och Lars berätta att han inte kunde se något medicinskt fel och han såg allmänt förbryllad ut. Det som han däremot anade var något psykologiskt/kulturellt. Shekinbo tog fram sin gamla Coca cola flaska med ”magiskt” innehåll och satte igång en ordentlig utdrivning av andar. När kvällen blev nattsvart blev situationen lugnare och Lars sa till Shekinbo att i detta fallet var nog hans behandling bättre än den medicinska. Det psykologiska och kulturella orsakerna bakom detta fenomen är svårt att förklara men det var inte första gången Lars upplevt det. Han har bland annat berätta om när flera av flickorna på muslimska skolan började svimma. Efter att Lars delat ut vitamintabletter slutade det helt…

Långt inlägg men man får uppleva hemska, surrealistiska och spännade saker när man är här. Men det som kvarstår är att på en dag har flera barn dött och det måste få ett slut!

Ta hand om er och glöm inte att bli månadsgivare eller tvinga folk i er närhet att bli det! ♥️

Bild 1: Örtläkarna Shekinbo, Pa Mamo och Pa Alfa
Bild 2: Shekinbo och Lars innan hysterisk kvinna
Bild 3: Intervju med administrativa chefen
Bild 4: Jag frågar damerna om jag får filma miljöbild med dem i.
Bild 5: Olof filmar miljöbild ovanpå ett dött träd

————————————————————————

Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

[www.bombalihealth.nu](http://www.bombalihealth.nu/…)

Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.