Motgift för ormbett

Elisabets lördagsrapport;
Just nu, när klockan här är 19.30, har vi kommit ”hem” från barnavdelningen. Lars blev ditkallad då det hade kommit in en flicka i 10-årsåldern som troligen blivit ormbiten. Hon hade inte sett någon orm men hennes högra fot var svullen och värkte lite. Hon behandlas med kortison och får förstås bli inlagd. Detta var tredje patienten med ormbett idag, vilket är ovanligt. Den första patienten var en medelålders kvinna som var ordentligt påverkad vid ankomsten och avled efter någon timma. Hon hade troligen blivit biten av en grön mamba. Motgift för ormbett finns inte i landet så tyvärr är ormbett ofta dödliga. Den traditionella sorgesången hördes vida omkring. Den tredje patienten var en yngre kvinna som troligen kommer att klara sig för det är inte alltid som ormen sprutar in gift.
En man som fallit från ett träd och fått en gren över nacken hade ingen känsel i armar eller ben och kunde inte röra sig. En mycket allvarlig nackskada som inte kan tas om hand här. Han fick föras till ett annat sjukhus för att få hjälp. Transporten dit på dessa våldsamt gropiga vägarna måste blivit en påfrestning.
Lördagar och söndagar är dr Awudu ledig så Lars fick sköta allt själv. Eftersom det är många patienter tar ronden ganska lång tid. Många barn skrevs ut för att ge plats till nya. Barn i en aldrig sinande ström kom via öppenvårdsmottagningen för att bli inlagda. Efter undersökning kunde dock många av dem åka hem. Men några små söta ungar ville Lars behålla för behandling och observation. Dagen har varit, som jag förstår; en vanlig dag på jobbet.
Min familj undrar hur jag har det här. Jag måste säga att jag lever lyxliv. Aunt Jellie lagar god mat till frukost, lunch och middag. Jag behöver varken handla eller laga mat och tvätten kan jag lämna när det behövs. Jag bor i ett hus med, vattentoalett, dusch och AC. Elektricitet hela tiden då det är solceller installerade. Det är ett vänligt engelskt läkarpar som lånar ut sitt hus under tiden som de är hemma i Storbritannien. Så här bra är det väl bara vi som har! Människorna här är fattiga och många är arbetslösa.
Idag har det varit väldigt varmt, men det är fantastiskt skönt morgon och kväll som en av de bästa sommardagarna i Sverige.
En viktig uppgift som jag fått här är att hålla reda på Lars saker, stetoskop, nycklar, paraply och för att inte glömma; hatten. Paraply och ficklampa har jag lärt mig att alltid ha med. Paraply förstod jag inte att det skulle vara så nödvändigt, men det har jag insett nu. Tyvärr hade det dock inte gjort någon nytta om jag hade varit ute i natt. Det blåste och kom ett riktigt skyfall som väckte mig. Åskan hördes och plötsligt kom det en fruktansvärd åskknall. Lars studsade upp och undrade om han hört en explosion men kom till sans och insåg att det var åskan.
Elisabet
Bilderna:
1 ”Vårt” hus vid solnedgången.
2 Senare med hörnet av ”vårt” hus.
Underbara aunt Jellie och jag kramas.
============================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.