Hjärtat hade stannat

Mycket stort tack för alla gåvor på min födelsedag. De betyder mycket för barnen här i norra Sierra Leone. Vi har varit så framgångsrika att så många barn har sökt och vårdats på barnavdelningen att vår ekonomi blivit lite skral. Jag pratade med Mr U (som arbetat 9 år på barnavdelningen) idag efter arbetet och han berättade om den mycket stora skillnaden på beläggningen nu och förr på avdelningen.
De senaste dagarna har vi haft kring 25 patienter och för de allra flesta har det gått utomordentligt bra dvs de med malaria brukar stanna en natt även om de varit kritiskt sjuka vid inkomsten. Problemet med att malariamedicinerna inte fungerar är kvar. Det innebär att jag ofta måste kontrollera om parasiterna försvinner under behandlingen.
Nu fyra patienter varav en liten underbart söt flicka avled. Flickan som var drygt 2 år kom in djupt medvetslös mad omätbart lågt socker. Det är oklart hur länge hon varit medvetslös, men sannolikt flera timmar. All personal gjorde precis rätt. Hon verkade ha låg blodvolym, men ingen allvarlig blodbrist. Hennes händer och fötter var så kalla att vi inte kunde mäta syremättnaden. Vi hade absolut ingen möjlighet att ge henne syrgas för säkerhets skull eftersom alla apparater var upptagna. Hon hade inte vaknat upp ur sin medvetslöshet när vi gick på lunch. När vi börjat äta ringde man från avdelningen och berättade att hon försämrats. Jag frågade förstås efter om man tagit blodsocker vilket var gjort. Utmärkt. Vi skyndade oss till avdelningen och när vi kom fram fick flickan konstgjord andning. Jag konstaterade att hjärtat hade stannat och flickan var död. Så fruktansvärt att tänka att denna lilla flicka hade sprungit och lekt för bara några dagar sedan. Det är helt ofattbart och orättvist. Mr U svepte på ett underbart ömsint sätt in flickan i ett tygstycke. Vid sängen bredvid satt en satt en mamma och grät.
Mamman som grät hade en 17 dagars pojke. Pojken hade omskurits i lokalbedövning för några dagar sedan. Vår STP, Augustine, gick förbi när pojken hängde på sin morfars axel efter omskärningen och morfadern sade att pojken var trött. Augustine såg att pojken var medvetslös och krampade. Han tog honom till förlossningen och tillkallade mig. Under tiden satte han en nål in i ett blodkärl. Föredömligt. När jag kom fram krampade pojken fortfarande. Elisabet sprang till barnavdelningen för att hämta blodsockermätaren och jag skaffade kramplösande medicin. Pojken skulle ha 0,2 ml och det var svårt att ge exakt mängd eftersom minsta sprutan var på 5 ml men det fungerade tack och lov. Blodsockret var normalt. Det var däremot inte andningen och lungorna. Pojken hade uppenbarligen andats in en uppkastning. Syremättnaden i blodet var usel. Intresset för barnet på förlossningen var inte helt maximalt, så trots att han hörde hemma på förlossningen så sprang vi med honom till barnavdelningen. Under ca 30 minuter var tillståndet mycket allvarligt, men därefter har det förbättrats betydligt och han kommer med stor sannolikhet att klara sig. Det har nu gått tre dagar och han är fortfarande syrgasberoende. Mamman är helt underbar. Den pojken, tror jag, kommer att få en fin uppväxt.
Precis samtidigt som flickan som avled på eftermiddagen kom det in en pojke i uselt tillstånd. Ytterst blek (Bild nedan) ytterst andfådd och med hög feber. Hans blodvärde var 17, ja faktiskt och vi kontrollerade värdet. Ovanlig blodgrupp som ingen anhörig hade. Riktig kris. Funderade på att försöka med fel blodgrupp, kan gå bra i detta fall men är mycket farligt, när lab lyckades få tag på en universalgivare, 0-. Pojken mår nu bättre och bör klara sig.
Sista bekymmersamma fallet. En pojke kom in i går morse i chock och med hög feber samt grav blodbrist. Mjälten är gigantisk och kraftigt ömmande. Den tar upp mer än halva buken. Gissningsdiagnos blir sicklecellsanemi med mjältsekvestrering. Mjältsekvestrering innebär att mjälten tar emot blod men släpper inte ut det igen. Ett tillstånd med mycket hög dödlighet. Pojken fick massor av blod och nu har han förbättrats betydligt. Han är dock långt ifrån utom fara. Bland annat kan mjälten plötsligt släppa tillbaka allt blod till cirkulationen som då kan bli livsfarligt överbelastad. Föräldrarna ville ta hem pojken för örtmedicinbehandling, men efter ett samtal där de fick sjukdomen och behandlingen förklarad för sig, var de mycket positiva till att stanna. Om han klarar detta akut måste vi nog operera bort mjälten men det klarar vi inte här på sjukhuset. Återkommer.
Det är tidvis mycket att göra och både Elisabet och jag är ganska slitna. Nästa gång ska jag inte arbeta alla dagar utan ta en dag i veckan ledig oavsett vad som händer (vilket jag lovat varenda gång hittills).
Era pengar räddar verkligen så många liv att jag när jag räknar på det får jag så höga siffror att de knappast kan stämma men det gör de nog ändå. Så oerhört stort tack för alla bidrag. Tre arbetsdagar kvar. KRAM
Lasse

Fötterna på pojken med 17 i blodvärde strax efter att vi påbörjat transfusionen. Jämför färgen med min hand.

=====================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.