Februaristiltje i januari

Det är en mycket lugn period just nu. Vi hade bara 22 patienter i morse varav jag skrev ut 14. Få nya patienter. I går kväll möte. När vi precis skulle avsluta mötet och vi reste oss upp skrek en personal till. Jag trodde att hon sparkat på en stol, men det hade hon inte. Hon hade istället trampat på en knappt 2 cm stor skorpion som då stuckit henne i den högra foten. (Dålig bild nedan på den nyss ihjälslagna skorpionen.) Hon hade svåra smärtor. Nu på morgonen i stort sett helt återställd.
Igår på eftermiddagen mådde en av kvällspersonalen inte bra. Han hade haft feber på morgonen, sökt på sjukhuset och fått behandling mot malaria. (Tyvärr har vi för närvarande inga malariatester.) Framåt eftermiddagen hade han haft ett flertal uppkastningar. När jag undersökte honom hade han den typiska hackhostan man har vid malaria, hög feber men inget annat. Han fick spruta mot malaria och stannade över natten på barnavdelningen och mådde mycket bättre idag på morgonen.
Nu på kvällen klagade en av kvällsskötekorna på huvudvärk, ont i kroppen samt hög feber. Även hon fick malariabehandling. Hon bor tillsammans med några andra sköteskor från avdelningen och de kommer att titta till henne under kvällen.
Några patienter:

Pojke 6 år. Åkte motorcykel i går och blev rädd då han trodde att skulle krocka med en mötande motorcykel och kastade sig av motorcykeln. Blev påkörd av den mötande cykeln. Klagade över buksmärtor. Röntgen, av bra kvalitet, visade att det fanns rikligt med gas i buken utanför tarmarna. Detta är ett säkert tecken på att det är ett hål någon stans i magtarmkanalen. Han opererades akut i går och man fann ett hål på tarmen som syddes ihop. Han mår betydligt bättre idag.

Pojke knappt tre år. Har inte velat stödja på det högra benet i tre dagar. Ligger med benen böjda. Han är redan röntgad när jag ser honom, men kvaliteten på bilderna är så usel att det inte går att bedöma något. En lång stunds flirt med honom. Sedan tillåter han mig att undersöka. Hittar inget. Får upp honom på golvet och efter en kort stund så går han helt obehindrat. Får stanna tills i morgon eftersom han bor långt borta.

Pojke (igen) 5 år. Stor förhårdnad till höger på halsen. Ganska oöm. Hör inget på lungorna och ser inget i munnen. Ganska långt samtal med pappan. Pojken har hostat ganska länge. Lungröntgen (Acceptabel kvalitet) visar misstänkt TBC höger lunga. Behandlar och träffar pojken snart igen.
På kvällen träffar jag Andrene och James för ett längre samtal. Berättar lite mer om det vid ett senare tillfälle.
Stor kram från värmen
Lasse
Bilderna:
1. Kvinna med balans
2. Dålig skorpionbild
3 & 4. Jabbies hår blir flätat
5. Effie tycker det är kallt
6 & 7. Mangoträden blommar, det blir bara en frukt på varje blomklase
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.