Tvådagarsrapport

Igår tappade jag lusten ganska mycket, då det blev helt klart att mina två utmärkta engelska kollegor Andrene och James bestämt sig för att inte komma tillbaka. Jag ska berätta hur jag uppfattar situationen och varför jag tycker att BHD ska fortsätta att rädda liv här. Berätta gärna vad Ni tycker, speciellt om Ni inte håller med mig. Andrene och James är två mycket erfarna läkare och har arbetat i flera låginkomstländer. De, speciellt James, hade bestämt sig för att försöka åstadkomma omfattande förbättringar vid sjukhuset. De åstadkom en hel del förbättringar, men var besvikna för att en del stora problem inte gick att påverka. Trots att de satsat stort, bl. a. har de byggt ett hus så har de sedan några månader varit allt mer tveksamma till att fortsätta. Att Beth, läkaren som följde med dem från England blev utsatt och likaledes James som blev brutalt misshandlad har förstås påverkat.
Jag blir emellanåt ordentligt besviken, men det är ju då viktigt att tänka på i vilket sammanhang man arbetar. Avdelningen räddar ca 95 % av de barn, som hade avlidit om de inte sökt vård. Vi skulle troligen kunna minska denna dödlighet med kanske 20 – 40 % dvs. från 95 till 96 eller 97 %. Om vi försvinner skulle dödligheten säkerligen gå upp mycket markant. Dessutom tycker jag att vården förbättras hela tiden så jag är mycket hoppfull bara vi är uthålliga. Så vinsten med att sluta är minimal med fördelarna att fortsätta.

Andenes och James hus har en utmärkt solcellsanläggning med regulator, batterier och reservdiselgenerator. Den är 1 ½ år gammal. Den är mycket dyr. BHD har fått den som gåva. Det innebär en del flyttkostnader med också stora fördelar att inte vara beroende av sjukhusets elförsörjning

Lite statistik: Antal patienter de senaste 3 dagarna: 22 16, 13. Utskrivningar: 14, 8, 5.
Några patienter: 2 barn ca 3 år gamla, en pojke och en flicka har ca 30 i blodvärde. Pojken fick av oklar anledning otillräckligt med blod igår och får mer idag. Flickan skrivs ut idag och pojken förhoppningsvis i morgon.
En pojke ca 6 år har mycket hårda, stora oömma lymfkörtlar till vänster på halsen. Han har möjligen TBC och behandlads nu för det. Tyvärr är risken stor att han har lymfom som inte går att behandla här.
En man ca 35 år kommer in med smärtor i ryggen och svaghet. Han har hostat ett tag. James röntgar på misstanke om skelettinfektion i ryggen av TBC. Mannen är påtagligt stel i kroppen och vi kommer överens om att även behandla mot stelkramp även om bilden inte är helt typisk. Tyvärr avvek patienten i går kväll, med största sannolikhet för att få örtmedicinsk behandling.
Något helt annat: I går kväll klockan 18 blev Jabbie uppringd från sjuksköterskeskolan i Bo dit hon sökt. Man vill att hon ska komma dit för intervju i morgon. Det är kanske 12 timmars resa så hon är på väg. Håller tummarna.
Stor kram från en doktor som tycker att arbetet här är otroligt meningsfullt och stort tack till alla er som stöttar det.

Lasse

Bilderna:
1. Mr U. som ersätter Jabbie när hon är borta.
2. Fågel för långt borta. (Vad är det Claes?)
3. Röntgenbild lungor och buk. Ju mörkare desto mer luft. Väsentligen normal bild.
4. Röntgenbild på pojken som blivit påkörd. Stående bild. Man ser luft (det mörka) precis under diafragma. Tyder starkt på hål magtarmkanalen. (Pojken som är opererad äter nu fritt och har gått en stund idag. Skrivs snart hem.)
5. Röntgenbilden jag klagade på på pojken som inte ville gå. Han är nu hemma och mår helt bra.
6. En pojke bär in en av de syrgaskoncentratorer vi köpt till avdelningen.
7. Väntande patienter
8. Tyvärr är vi i säsongen då man eldar torrt gräs, en del träd och enstaka hus
9. Jag kan aldrig motstå en överlastad bil.

 

————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.