Hälsningar från en varm doktor

Stiltje på förmiddagen, men lätt bris med några vindbyar på eftermiddagenrapport.
Idag är det första lördagen i månaden. Då är det ”National Cleaning Day” vilket innebär att man städar upp utomhus och inte får arbeta eller resa före klockan 12 med vissa undantag. Vi har bl a därför fått ganska få patienter på förmiddagen. 17 barn på morgonen varav sju skrevs ut. Det hade gått att skriva ut fler barn om det varit ont om plats. Skönt att kunna behålla barn där man känner sig lite osäker.
Några patienter:
Igår tidig kväll blev jag uppringd angående en kvinna. Hon hade rest 40 miles med ambulans på mycket dåliga vägar vilket tog drygt 4 timmar. Hon hade två barn sedan tidigare och under förlossningen av det tredje barnet hade hon börjat blöda kraftigt. När hon kom till sjukhuset hade barnet avlidit och orsaken till den svåra blödningen var att livmodern hade brustit. Man gjorde ett akut kejsarsnitt och lagade livmodern. Tyvärr hade kvinnan blodgrupp 0- och det fanns inget sådant blod tillgängligt. Hon var i ganska djup chock när jag såg henne. Chock innebär bland annat att cirkulationen inte fungerar ordentligt. Det finns flera orsaker till chock och i hennes fall var det låg blodvolym, vilket är något annat än lågt blodvärde, som var orsaken. Om man blöder mycket och snabbt så tar det tid för kroppen att återställa blodvolymen. Hon var kritiskt sjuk. Kallsvettig, i det närmaste medvetslös, mycket svaga pulsar i handlederna, snabb hjärtverksamhet och mycket lågt blodtryck. Den ytterst enkla åtgärden att tippa sängen så att benen kom högt hade god effekt. Då rinner blod från benen in i kroppen. Hon hade en grov nål och vi gav vätska med full fart i den. Tyvärr stannar inte vätskan mer än en kort stund i blodomloppet men även det verkade ha viss effekt. Vi gav även medicin mot blödning. Vi försökte hitta givare och förberedde att försöka med fel blodgrupp nämligen 0+ vilket är ytterst olämpligt, men nöden har ingen lag. Förberedde även med andra läkemedel för att hålla igång cirkulationen. Givare kom så småningom men hon hade faktiskt återhämtat sig något redan innan. Idag är faran helt över. Tack Johan Johan med vänner för hjälpen!
Flicka 15 månader. Feber två dagar. Krampanfall och därefter medvetslös. När jag träffar henne är hon djupt medvetslös. Hon behandlas mot hjärnmalaria och hjärnhinneinflammation eftersom det inte går att avgöra vilket hon har. Hon är inte nackstel. En stund senare blir hon dock tydligt nackstel och vi byter antibiotikum från standardhjärnhinneinflammationsantibiotikum till det bästa vi har och som jag fått med från Sverige. När jag senare går förbi sängen och samtalar med Inga ser jag att flickan ligger på rygg och föräldrarna trycker in apelsinbitar i munnen på henne. Jag skrek faktiskt till av förskräckelse. Risken är överhängande att apelsinbitarna hamnar i lungorna eftersom sväljreflexerna inte fungerar normalt när man är djupt medvetslös. Vilken fullständig jubelidiot man är som inte informerat föräldrarna ordentligt. Nå tack och lov gick det bra och vi fick ut bitarna ur munnen. Flickan var något ytligare i sin medvetslöshet nu för en liten stund sedan.
Pojke ca 5 år. Misstänkt hjärnmalaria, men behandlas även mot hjärnhinneinflammation för säkerhets skull. Svårstoppade kramper. Har fått ett gammaldags (Phenobarbital) läkemedel som inte är så dumt. När jag är färdig här så ska jag kolla upp honom
Ca 50-årig kvinna har diabetes typ 2. Kallbrand i en fot som behöver amputeras. Man vågar inte söva henne då sockret pga infektionen är alldeles för högt. Tack och lov så har jag med insulin från Sverige och vi börjar med det för att göra henne operabel. När hon är amputerad klarar hon sig nog med tabletter.
På kvällen när jag går förbi polikliniken blir jag inkallad. En ammande kvinna har fula infektioner i båda bröst men ffa i det högra. Tvillingar varav jag bara ser den ena. Förfärligt undernärd. Vi lägger in tvillingarna på barn och mamman får förstås behandling. Här på sjukhuset får de gratis mat men mjölkersättning är mycket dyrt så vi (inte BHD) får hjälpa mamman efter utskrivningen.
Nu på kvällen 22 patienter, men ganska lugnt. Bara två medvetslösa barn, inga syrgasberoende barn och inga blodtransfusioner.
För fem minuter sedan gick AC-n sönder så härifrån hälsar en varm doktor och tack alla som orkat ända hit och tack för allt stöd samt kram!
Lasse
Bilderna
1. Mamma med barn
2. Mycket partiklar i luften ger dis, röd sol och många sjukdomar.
3. Mynt som 9-årig flicka svalde och som kom ut efter 5 dagar.
4. Mary
6. Pojkar
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.