Behaglig slör idag!

Lugn dag idag, men en hel del patienter har kommit in. Jag har tagit ledigt en stor del av dagen och bara tittat på fallen där Jalloh har behövt hjälp kanske sammanlagt 10 – 12 nya barn samt några av de inneliggande. Vi hade för en timme sedan 20 patienter på avdelningen vilket är mycket för den här årstiden. Några patienter:
Den medvetslösa flickan från igår mår utmärkt idag. Helt utom fara. Pojken som var djupt medvetslös hela dagen igår var ytligare medvetslös på morgonen idag. När jag vid 12-tiden idag såg att han var ytligt vaken och kunde äta lite fick jag mer än en tår i ögat. Det går inte att beskriva glädjen när det vänder. Han är helt utom fara. Och bara att titta på föräldrarna som var så förtvivlade igår….
En flicka på tre år har också hjärnmalaria, men är endast ytligt medvetslös och hon ter sig helt stabil.
Värre är det med en sjuårig flicka som druckit koncentrerad kaustisk soda. Hennes mun har fula frätskador. Hon kan inte äta. Det går inte att sätta sond på henne eftersom hon inte är så positiv till det. Vi smärtstillar henne så gott vi kan och får se om hon börjar äta i annat fall får vi remittera henne till Freetown. Alla inneliggande patienter, utom denna flicka har blivit betydligt bättre och en del är förstås utskrivna, vet dock inte hur många.
Jag vet inte om Ni kommer ihåg den lilla pojken som efter en omskärning blev kritiskt sjuk två gånger och där jag inte trodde han skulle klara sig den andra gången. Idag kom hans 19-åriga glädjestrålande mamma och visade upp honom för mig. Han betalade rundligt för vården med ett 10-tal soliga tandlösa leenden. He made my day.
Jag har svårt att förstå hur tacksamma vi ska vara över sjukvården i Sverige. Ett exempel: man kallar in mig till kirurgen. Där ligger en man, ca 35 år, som har en tarmperforation. Om han inte opereras mycket snart avlider han. Operationen och vården kostar ca 1200 kronor varav han måste betala 500 kronor i förskott. Familjen har inte 500 kronor. Bli inte oroliga för honom, självklart har jag löst det, men vi måste inse hur privilegierade vi är.
Kram
Lasse
Bilderna:
1. Jalloh
2. Ben Sori
3. Kompis utanför huset i går kväll. Numer före detta vän.
4. Vän i huset. Har flera sådana. Trevliga. Inte avlidna.
5. Kommer man för sent till skolan får man ett par hårda slag i knävecket.
6. Alltid disigt på förmiddagen och väldigt mycket rök.
7. Munnen på flickan som druckit kaustisk soda
10. ’Många är verkligen skickliga hantverkare. Traktorns motor är nerplockad till minsta detalj.
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.