Bekymmersamt men under kontroll

Covid-19 i Sierra Leone: Drygt 200 kända fall. Inget känt fall i Kamakwie. Läget på barnavdelningen är bekymmersamt men under kontroll. Vi har den senaste månaden fått betydligt färre men mycket sjukare patienter, detta pga av regeringens lock down. Tidigare i år hade vi mellan 358 och 410 patienter/månad på avdelningen, i april 272. På öppenvården hade vi mellan 1329 och 1795 och i april 397. Tyvärr avled 9 barn i april, detta på grund av att de var så sjuka vid ankomsten. Ytterligare ett allvarligt problem är att en mässlingsepidemi utbrutit. Ett mycket medtaget barn avled i mässling igår. Trots få barn har man mycket att göra och personalen är trött. När jag talade med Jabbie för en stund sedan behövde hon plötsligt avbryta samtalet. När vi talade igen efter någon timme berättade hon att det svårt sjuka barnet hon var tvungen att springa till inte hade klarat sig. Enligt min uppfattning gör man, trots allt jag skrivit, nog mer nytta än någonsin och det vill inte säga lite.

Lasse

Bilderna:

1 + 2: 4-årig pojke som är kritiskt sjuk i malaria, lunginflammation och örtförgiftning samt samma pojke utskrivningsbar några dagar senare.

3 + 4: 8 månaders pojke med malaria och magsår(?)

5 + 6: Pojke med svår skrumplever orsakad av örter. Vi försökte först bli av med vätskan i buken med mediciner men misslyckades och Arvid tappade därför honom på vätska med hjälp av en nål som han stack in i magen. (Inte alls plågsamt för patienten.) Han skrevs därefter hem med mediciner. Återkom för några dagar sedan för medicinpåfyllnad och mådde utmärkt.

————————————————————————-

Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu 

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 9006552 Bankkonto 5003 10 156 03 SEB Bankgironummer: 900-6552 Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.