Status rapport

Tvåveckorsrapport i Covid-19-tider.
Beläggningen har varit hög de senaste två veckorna men inte lika hög som tidigare. Vi har haft ca 30 – 35 patienter på våra 25 platser men då vi kunnat använda den nedlagda kvinnoavdelningen har det sällan varit mer än en patient i varje säng.
Att inte kunna resa ner till Sierra Leone har inneburit en del problem. Bland annat har några viktiga läkemedel saknats, men på olika sätt har man lyckats kompensera för det och inget barn har avlidit. Även andra problem har uppkommit och min uppfattning är tyvärr att dessa problem är orsakade av korruption. Det finns dock flera mycket handlingskraftiga, engagerade och ärliga människor på plats så att det verkar som om alla dessa problem är lösta, utan att BHD eller barnkliniken förlorat något.
Jag har varit i telefonkontakt med Dr Awudu och avdelningen vid ett flertal tillfällen och är full av beundran över hur man klarar så många ytterst sjuka barn. Nu några barn:
Tyvärr gick det som väntat inte bra för pojken med sockersjuka typ 1. Han fick hjärnskador av lågt blodsocker, något som han troligen haft flera dagar innan han kom till sjukhuset. Han förblev i sin ytliga medvetslöshet. Mormodern ville ta hem honom till byn och då vi inte hade mer att erbjuda tyckte jag att det var ett bra förslag. Han avled efter några få dagar i sin by. Det är förfärligt sorgligt. Jag träffade alltid honom varje vecka när jag var i Sierra Leone och det känns även som en personlig förlust.
Nu några barn som klarat sig tack vare era bidrag (se bilder nedan):
1. Ettårig flicka inkom i chocktillstånd pga av svår malaria med bland annat kräkningar och diarré. Skrevs ut efter fem dagar.
2. Två månaders flicka kom in med blodförgiftning och kunde skrivas ut i gott tillstånd efter sex dagar.
3. Denna glada ettåriga flicka kom in djupt medvetslös med lågt blodsocker och dåligt med syre i blodet.
4. Fyraårig flicka som kom in med svår maginfluensa.
5 – 7. Jag ljög förra gången när jag sade att detta var en pojke. Denna flicka hade tyfoidfeber med hål på tarmen. Nu helt återställd och skrevs ut för en dryg vecka sedan.
Jag blir så rörd när jag tittar på dessa bilder. Inget av dessa barn hade haft en tillstymmelse till möjlighet att överleva utan Er hjälp och det gäller inte bara dessa barn förstås utan med all sannolikhet betydligt mer än 1000 barn/år. Stor KRAM och tack för alla bidrag och för att Ni läst ända hit. Nästa rapport kommer jag att göra reklam för vår almanacka med bilder av barn som Jan Kwarnmark tagit i och kring Kamakwie.
————————————————————————-
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu ❤
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.