De första intrycken

Efter bilfärd på vägar som delvis bara bestod av gropar kom vi tillslut fram till Kamakwie Hospital.
Under min första rond på barnavdelningen funderade jag på om det fanns någon struktur i detta kaos. Det var svårt att hänga med på vilka diagnoser och behandlingar som ordinerades då ronden skedde på flera olika språk. Som op sköterska var det självklart att jag blev startberedd då jag hörde ordet ”Operating fast fast” tills Maria lugnt och sakligt förklarade att det betydde att barnet haft diarré. Då vi kommit en bit med ronden ropades det emergency och ett medvetslöst barn kom in. Jag var djupt imponerad av hur fort allting sedan skedde och barnet var under behandling. Under resten av dagen strömmade det sedan in en hel del nya barn med malaria, lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Tyvärr kom en flicka in försent och hennes liv gick inte att rädda. Att höra sorgesången som mamman startade upp samt se de andra kvinnorna ansluta sig kändes tufft.
Efter en dag med många intryck sitter jag nu och lyssnar på syrsornas sång och tycker att den Afrikanska natten är helt fantastisk. Hälsningar Tina
Idag fick jag och Tina möjlighet att vara med på kejsarsnitt. Tina är ju van vid operationsmiljön och tyckte att denna skilde sig ”lite” från vad hon är van vid hemifrån, men jag tyckte allt såg bra ut. För visst är det effektivt att städa av golvet samtidigt som instrumenten dukas upp- Jag intresserade mig mer för hur patienten sövdes och vad hon hade för övervakning. I rummet fanns också en man som satt på en stol med ett stort bandage om sin fot. Han pratade oavbrutet i sin telefon och vi trodde att det var nästa patient. Det visade sig senare vara barnets pappa. Allt gick bra och ut kom en liten pojke. Vi var även med på en ljumskbråcksoperation av en liten kille. Allt gick fint men i slutet av operationen gick strömmen. Tina löste det galant med lampan i telefonen.
På barnavdelningen har det varit ganska lugnt idag och vi har passat på att börja packa upp några av våra tolv kartonger. Det tar tid att sortera allt och det är fantastiskt att se allt material som vi fått med oss tack vare er alla.
Hälsningar Maria
Bild 1: De två nya stamgästerna vid sjukhuset
Bild 2: Svettigt värre
Bild 3: Städning och operationsförberedelse samtidigt
Bild 4: David opererar
Bild 5: Operationsresultat
Bild 6: Afrikansk bärare
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.