Omväxlande dag, men tyvärr delvis usel.

På morgonen skulle jag filma och intervjua Jabbie åt Fredrik. Dr Awudu ringde innan vi startat och bad mig komma direkt. En flicka var halvt medvetslös, men utan feber. Stor lite hård mage med mycket gaser. Man hörde inga som helst tarmljud. Jag vill röntga flickan för att se om gaser från tarmarna läckt ut då detta är ett säkert tecken på att det finns något hål som då måste opereras. Röntgen fungerade inte så vi fick nöja oss med ultraljud som är mycket sämre hos patienter som denna. Ultraljud visade mycket vätska i buken som kan vara ett tecken på perforation och vi bestämde oss för att operera, trots att flickan var i uselt skick. Hon hade ingen perforation men tarmarna såg eländiga ut, bleka och blåaktigt missfärgade med massor av stora lymfkörtlar. Diagnosen blir bukhinneinflammation sannolikt av tyfoidfeber. Tyvärr tror jag inte att detta går bra.
Jag intervjuade Jabbie och ordnade en hel del pappersarbete och annat. Tillbaka till avdelningen. Nästa katastrof. En liten flicka med stora andningssvårigheter. Svårt att mäta syremättnaden. Undersökningen visade att hon hade omfattande lunginflammationer båda lungor. Hon hade syrgas i näsan. Det var helt otillräckligt. Vi ändrade syrgasen så att hon fick lite övertryck (bubbelCPAP). Vi hade med oss den bästa typen av masker och eftersom hon ibland andades genom munnen fick hon en sådan. För att öka flödet av syrgas maximalt kopplade vi, med ganska stort besvär ihop två syrgasmaskiner så att hon hade tre stycken sammanlagt. Hon förbättrades initialt något, men inte mycket och avled efter några timmar. I Sverige hade hon säkert överlevt eftersom en respirator varit livräddande.
Det var förstås många barn varav en del var livshotande sjuka utan behandling och där vi räddade livet på dem men när barn dör kan jag inte känna glädje över det.
På kvällen träffade Tina, Maria och jag Shekimbo, örtmedicinaren. Jag vill gärna ha ett samarbete och vi översenskom att i morgon går han och jag gemensam rond och försöker göra det varje gång jag är i Sierra Leone. På onsdag kallar han samman många örtmedicinare och då ska jag försöka berätta när man ska skicka barn till sjukhus och en del andra saker. Om samarbetet fungerar kan det rädda många barns liv.
Tina och Maria är helt underbara och det känns att vi gör en oerhörd nytta, men när barn dör längtar jag bara hem.
Lasse
=====================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.