Det går så bra!

Börjar dock med den stora nackdelen att endast vara här knappt två veckor. Jag är läkare så lite och annat så mycket.
Man vi tar dagen från början: Morgonpromenad med Maria, Awudu och Daniel. När vi kom förbi sjukhuset sade Awudu plötsligt emergency och då såg jag en trött mamma framför som bar på ett i stort sett medvetslöst barn. Mamman orkade inte gå fort och Awudu tog över barnet och vi gick snabbt till barnavdelningen med mamman långt efter. Barnet som var en liten pojke kring året var ytligt medvetslöst. Lite lågt blodvärde, annars inget. Diagnos. Hjärnmalaria. Prognos med behandling utmärkt dvs minst 99 % chans att överleva, men utan behandling exakt 0 %. När vi efter 5 minuter nästan var färdiga med honom hörde jag ett nytt emergency och in kom en ca 9 månaders flicka. Nästan medvetslös. Blodsocker 1,2. Vi gav den tjockflytande sockerlösning vi fått och flickan svalde och putade med läpparna för att få mer, vilket vi villigt gav ytterligare två gånger. Flickan hittade en bomullstuss som hon stoppade in i munnen i hopp om att det var sockerlösning. När vi några få minuter senare fått in en nål var tösen i stort sett vaken och kunde ammas. Också malaria med prognos enligt ovan. Frukost och därefter, innan vi hann ronda, kom en djupt medvetslöst flicka på knappt ett år med måttligt hög feber. Ordentligt nackstel. Med mycket stor sannolikhet hjärnhinneinflammation. Hon fick den absolut bästa behandling vi har mot hjärnhinneinflammation, nämligen Meronem och jag är så tacksam till en viss person i Sverige som givit mig denna utmärkta medicin. Flickan fick förstås även den bästa (och dyraste) malariabehandlingen liksom de andra två barnen. Nu på kvällen är hon klart bättre och om allt går som jag hoppas så är hon utom fara i morgon bitti.
På eftermiddagen några vuxenpatienter varav en kvinna i 40-årsåldern var mycket svullen om benen och hade buken full av vätska. Troligen skrumplever pga örter. Jag är glad att jag fick tala med örtläkarna igår. Då tog jag bland annat upp örterna och bad dem använda dem utvärtes.
På senare eftermiddagen var jag huvudsakligen datatekniker och till min stora förvåning framgångsrik. Hade även viktiga personalsamtal.
Maria och Tina har förvandlat avdelningen. Kökkenmöddingen i alla lådor har förvandlats till perfekt ordning och dessutom har de skaffat vaxduk för att fixa de trasiga madrasserna och undersökningsborden. De barn som är tillräckligt stora för leksaker har det, och nästa lag som skall vinna över Barcelona i fotboll, har de satt ihop på barnavdelningen. Tyvärr dock inga bilder därifrån eftersom jag inte var där.
Allt från en mycket konstruktiv och bra dag där vi även planerade mycket för framtiden.
Stor kram från ett Kamakwie som är ganska behagligt svalt efter åskväder.
Lasse
Bild 1: Tyvärr hann 4/5 barn hoppa av motorcykeln innan jag tog bilden
Bild 2: Dr Awudu
Bild 3: Tre dagars barn med blodförgiftning
Bild 4: De ihopsopade löven bränns på morgonen
Bild 5: Elsäkerhet har inte allra högsta prioritet här
Bild 6: Madrass av något sekunda kvalitet
Bild 7: Isata ligger på vaxduk på madrass av något sekunda kvalitet
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.