Hemresan

Äntligen kom vi igenom nålsögat och sitter nu i avgångshallen. Men det har varit några pirriga timmar innan vi kom så långt som hit. Covid testen som vi måste ha för att få lämna landet skulle vara klar kl 15. När den inte kommit kl 18 ilsknade vi till. Gaten skulle stänga kl 19 så nu började det bli bråttom. När bara tre minuter återstod hade vi provsvaret i vår hand
Två veckor går fort. Jag (Maria) som varit här en gång tidigare såg framemot att få arbeta igen med barnen samt att få träffa personalen och andra vänner igen. Jag hoppades också att jag denna gång snabbt skulle kunna hoppa in i verksamheten och känna att jag klarade av arbetet. Under vår första vecka blev det mycket att göra. Många sjuka barn varav en del kritiskt sjuka. Kände att jag hade koll på läget och förstod behandlingsplanen för olika diagnoserna och hur arbetet på avdelningen var upplagt. Våra arbetskamrater var så hjälpsamma och visade oss tillrätta om vi hade missat något. Lasse undervisade oss också genom att låta oss lyssna, känna, titta och klämma på våra små patienter. Det var också bra att se att i alla fall en del av den struktur vi arbetat upp på avdelningen när jag och Kristina Malek var här 2019 fanns kvar.
Tinas farhågor inför resan var att stöta på ormar. Maskarna i duschen var det närmaste kräldjuren jag kom. Att jag skulle känna mej otrygg ute när det mörknat var ett annat orosmoment. Nu efteråt skäms jag inför den tanken. Dessa fantastiska människor som var så hjälpsamma och snälla. Att jag skulle vara hungrig förstod jag redan efter första måltiden att det var ingen risk. Vi hade en hushållerska som skämde bort oss helt. Vad sägs o jordnötskakor, uppskuren färsk grape och papaja, planteen, sötpotatis. Det var väldigt tryggt att ha med Maria som tålmodigt förklarade och visade mej hur avdelningen funkade. Så lärorikt för en operationssjuksköterska att få vara med ute i vården på en avdelning. Spännande diagnoser och behandlingar, men även tragiskt och ledsamt de gånger behandlingen inte räckte till utan barnet avled. Är tacksam för att jag fick möjligheten att följa med och se hur denna verksamhet har byggts upp och dess effektivitet.
Nu ska det ändå bli gott att få komma hem igen till kyla, regn och kalla vindar även om tiden här har varit lärorik och intressant.
Hälsningar Maria Tina
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.